Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Няма българин, който би приел да се отдава почит на Гоце Делчев на 7 октомври

Никола Димитров: Делото на Гоце Делчев може да бъде мостът, който да свърже историята и съвремието на България и Северна Македония

| обновено на 10.06.19 в 15:55
2
Захариева изрази надежда до края на годината комисията от експерти от двете държави, които работят по историческите въпроси, да приключи работата си успешно.
Снимка: МВнР

България ще следи стриктно изпълнението на договора с Република Северна Македония при преговорите на Скопие с ЕС, особено в частта за историята, във всяка преговорна глава, пише в съобщение от министерството на външните работи. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева след първото заседание на Съвместната междуправителствена комиси , на която тя е съпредседател заедно с македонския си колега Никола Димитров. Той пое ангажимент историческите въпроси между двете страни да бъдат решени, след като комисията не успя да постигне съгласие около историческата фигура на  Гоце Делчев, пише още в съобщението на МВнР.

Няма българин, който би приел да се отдава почит на Гоце Делчев на 7 октомври, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя отговори на въпрос дали страната ни би приела предложението на историците от Северна Македония за общо честване на тази дата, на която костите на Гоце Делчев са предадени от София на Скопие. Помолена за коментар дали трябва да се блокира членството на Северна Македония в НАТО и Европейския съюз, Захариева отговори:

"По отношение на започване на преговори за членство в ЕС, в тяхното споразумение за асоцииране има задължение за добросъседски отношения и в частта на историята".

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров допълни, че ако Гоце Делчев беше жив, нямаше да е доволен от разделението, което се случва около името му:

"Ако беше жив, нямаше да е много доволен от разделението, което се случва около името му".

Делото на Гоце Делчев може да бъде мостът, който да свърже историята и съвремието на България и Северна Македония. Това заяви министърът на външните работи на съседната ни държава Никола Димитров, който ръководи правителствена делегация у нас. 

Вицепремиерът Екатерина Захариева допълни, че Гоце Делчев е една от личностите, които трябва да ни обединяват, а не да ни разделят. Захариева изрази надежда до края на годината комисията от експерти от двете държави, които работят по историческите въпроси, да приключи работата си успешно. 

Екатерина Захариева и Никола Димитров подписаха протокол след първото съвместно заседание на маждуправителствената комисия. Захариева се надява специално работата на комисията по история да приключи успешно до края на годината. Двамата министри оцениха високо изпълнението на договора за добросъседство и подписаха протокол след първото заседание ма междуправителствената съвместна комисия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна