Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова предлага мерки срещу злоупотребите на фирми за бързи кредити

Мая Манолова (вляво) и Димитър Маргаритов (вдясно)
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова предлага мерки срещу злоупотребите на фирми за бързи кредити. До момента тя е получила над 3500 жалби на граждани срещу фирми за бързи заеми. 

Одобрения за кредити без оглед на това дали получателите им могат да ги изплащат, начисляване на неустойки за неосигурен поръчител след отпускане на заема, включване на допълнителни услуги в кредита, които го оскъпяват, договори с празни полета и без погасителен план. Това са част от нередностите при отпускането на бързи кредити, които спомена Мая Манолова по време на форума по темата, организиран от нея: "Не сме срещу съществуването на фирми за бързи кредити. Това обаче, което трябва да се случи, е наистина да бъдат накарани да спазват правилата"

В общите условия на всички фирми за бързи кредити, които е проверила Комисията за защита на потребителите, има неравноправни клаузи, призна председателят ѝ Димитър Маргаритов: "След като тези дружества приведат в съответствие с нашите препоръки своите общи условия, потребителите получават пак общите условия с неравноправните клаузи".

Разширяване на правомощията на Комисията и надзорен орган за фирмите за бързи кредити извън БНБ. Това са част от предложенията за решаване на проблемите в сектора, които се чуха по време на дискусията, организирана от Манолова.

Репортажа може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна