Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Иван Миланов: За да се лекува главоболието, трябва да се установи причината за него

Грешка е използването на аналгетици, те могат дори да влошат оплакванията, посочи известният невролог

Акад. Иван Миланов
Снимка: Лилия Герчева
Световната здравна организация определя главоболието като едно от най-честите разстройства на централната нервна система, а сред най-често срещаните заболявания е мигрената, която засяга предимно жените. Все повече са и пациентите, които се оплакват от главоболие вследствие на напрежение и стрес. За да има ефективно лечение, е необходимо да се открие причината за това страдание. Това е и целта на кампания за профилактични прегледи, организирана в Университетската болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Свети Наум“ по инициатива на Клиниката по невродегенеративни заболявания и Българското дружество по главоболие и болка, по инициатива на неговия председател акад. проф. д-р Иван Миланов.

Какви са най-често срещаните причини за главоболие, може ли сред тях да бъде и високото кръвно налягане, какво е ефективното лечение при различните оплаквания - потърсихме отговорите от акад. Иван Миланов:

"Главоболието е много често срещано не само в България, а в цял свят и също така е неправилно диагностицирано и лекувано. Много често хората прибягват до самолечение. Огромният брой пациенти, които идват при мен, са с главоболие, което не е диагностицирано. Най-често срещано е т. нар. "тензионно главоболие" или главоболие при стрес. Много често тези хора неправилно се плашат, че страдат от главоболие заради шипове или тумор. Всъщност нещата са много по-семпли и след поставяне на диагнозата това главоболие много адекватно може да се лекува".


Архив, БНРСпециалистът посочи, че тензионното главоболие засяга около 40 процента от хората. До 18 процента от хората страдат от мигрена, по-често са засегнати жените. Причина за главоболието може да бъде и високото кръвно налягане. Затова е необходимо то да бъде измерено, за да бъде отхвърлено като вероятна причина още в началото на появата на главоболие:

"Проблемът е, че хората имат главоболие само в началото, когато започнат да вдигат кръвно налягане. След това рецепторите се адаптират и хората спират да имат главоболие с вдигането на кръвното налягане".

За точна диагностика на причините за главоболието, освен данни от анамнезата и изключване на неврологични симптоми, специалистите може да назначат изследвания със скенер или ядрено-магнитен резонанс. Протичането на мигрената и тензионното главоболие обаче е съвършено различно, посочи неврологът:

"Най-простичко казано мигрената е придружена от повръщане, дразнене от светлина и шум. Пациентът не може да продължи да работи, трябва да легне на тъмно и тихо място. Пациентът с тензионно главоболие има гадене, без повръщане, не го дразнят шумът и светлината и може да продължи да работи".


Грешка в цял свят е използването на аналгетици при главоболие, тъй като те дори могат да влошат оплакванията. Неврологът препоръчва да се използват т. нар. нестероидни противовъзпалителни средства. При тензионно главоболие се изписват и определен вид антидепресанти, от които пациентите не бива да се безпокоят, защото не водят до зависимост, каза специалистът. При мигрена може да се наложи да се проведе и профилактика с медикаменти, за да се предотвратят нови пристъпи.

Още за ефективното лечение на мигрената и останалите видове главоболие -  чуйте разговора с акад. Иван Миланов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени