Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Косово ни победи в евроквалификациите

България - Косово - 2:3
Снимка: ЕПА/БГНЕС




Пред 5000 зрители националният ни отбор по футбол записа втора загуба в квалификациите за европейското първенство след като отстъпи с 2:3 като домакин пред Косово.

Селекционерът на националния отбор Красимир Балъков направи четири промени в състава в сравнение с двубоя срещу Чехия в Прага, загубен от „трикольорите“ с 1:2. На мястото на Кристиян Димитров на терена започна Иван Горанов в ролята на ляв бек, а Антон Недялков застана в центъра на защитата редом до Васил Божиков. Георги Сърмов отстъпи мястото си на Георги Костадинов, Кирил Десподов замени Мартин Минчев, а Галин Иванов започна вместо Кристиян Малинов.

ДвуБоят започна правностойно, но националите ни  се пропукаха в 14-та минута, когато центриране на Мергим Войвода не бе изчистено по най-добрия начин от Страхил Попов, а Милот Рашица не остави шансове на Николай Михайлов за 1:0.

Националите стигнаха до изравнителен гол след точен удар на капитана Ивелин Попов две минути преди почивката. Попов проби през центъра и от дъгата на наказателното поле стреля мощно с десния крак в горния ляв ъгъл – 1:1.

На полувремето селекционерът Красимир Балъков извърши ключова смяна, като на мястото на Васил Божиков пусна Кристиан Димитров. Именно влизането на бранителя на Ботев (Пловдив) се оказа решаващо, като в 55-а минута той изведе България напред в  резултата с глава след центриране от корнер на неговия съотборник в Ботев - Тодор Неделев.

Снимка

Косово изравни – 2:2 в 64-а минута след попадение с глава на Ведат Муричи след неразчетено излизане на вратаря Михайлов и закъсняла реакция на Антон Недялков.

В последните минути гостите бяха по-активният отбор и изпуснаха три положения след два неточни удари на резервата Рашани и един на Рашица.

По-настойчивата игра на Косово  в крайна сметка даде желания резултат  в добавеното време, когато Рашани с глава оформи крайния резултат - 3:2 за гостите.

Снимка

Загубата до голяма степен лиши България от шансове за класиране на Евро 2020. Тимът има едва 2 точки в първа група след четири мача. Първата победа на гостите остави Косово на третата позиция с 5 точки, а Англия и Чехия заемат първите две места с по 6 точки.

"Това е реалността. Знаем, че нямаме голям избор на футболисти.  Трябва да признаем, че отборът на Косово стоеше по-добре физически от нас в последните минути. Последните 15 минути не издържахме на темпото на Косово. Трябва да се помисли върху този въпрос. Една от причините е физиката, а от друга отборът на Косово има много класни играчи. Много добре владеят топката. Но ние се борихме, показахме характер, играхме по-добре отколкото в Чехия. Победата беше задължителна за нас и ни се искаше да вкараме трети гол, но се видя, че Косово бяха по-добре физически. Но те имат и по-класни футболисти от нас. Не смятам, че съм направил грешка с включването на Николай Михайлов. Той има най-малко вина в тези ситуации. Той има самочувствие, авторитет, което е важно за отбора. 15-16 години не сме се класирали на голямо първенство. Не е лесно, когато се губи, но явно нещо не ни достига. Трябва да работим и да търсим варианти да излезем от тази ситуация", заяви след загубата селекционерът Красимир Балъков.

"Изиграхме силен мач. И двата отбора искаха победата, имаше атаки и към двете врати. При 2:1 за България бях притеснен, защото българите играеха добре в тези минути. Но моят отбор показа характер и играхме страхотно в последните 20 минути. Контролирахме топката и имахме страхотни възможности да отбележим и успяхме да го направим накрая. Показахме характер, борбеност, отборен дух, играхме офанзивно", беше мнението след срещата наставникът на гостите Бернар Шаланд. 

Следващият мач на България в квалификациите е гостуване на Англия на 7 септември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!