Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Кожухаров: Много от промените в Закона за пране на пари са позитивни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много от промените в Закона за пране на пари са позитивни, заяви пред БНР Антон Кожухаров от Центъра за изследване на демокрацията.

Поредни промени в Закона за пране на пари, публикувани за обществено обсъждане, ще задължават ДАНС да предоставя на ЕК списък на длъжностите, върху които може да има голям корупционен натиск и на лицата, които ги заемат. Брюксел ще има насрещен ангажимент също да дава такава информация на българските власти.  

„Това е поредната вълна от промени в законодателството, които целят транспониране на последната европейска директива в тази сфера. Едно от позитивните все пак неща е, че законът по този начин се осъвременява. Той има важна превантивна функция. Борбата срещу прането на пари трябва да се разглежда и в контекст – въпреки че имаме този закон, той действа превантивно, все пак имаме и прокуратура, която работи по Наказателния кодекс за преследване на пране на пари“, коментира експертът в интервю за предаването „Преди всички“ по програма "Хоризонт".

Прането на пари е изключително сложно престъпление, което изисква много ресурс, подчерта той. Според него е необходимо тясно специализиране на прокурорите, които извършват тази дейност.

„При нас не е толкова застъпен подходът и методът на следване на паричните потоци при разследване на престъпления, свързани с организираната престъпност, например. Това е добра практика, която води до добри резултати в други държави членки“, добави още Антон Кожухаров.

Срокът за общественото обсъждане е до 19 юни.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!