Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Стоянов: Ако обединим усилия, можем да вкараме "умни технологии" във всяка класна стая

„Облачните технологии в момента са съвременният начин да се модернизират публичните образователни системи. Хванали сме точния момент. Ако обединим усилия, можем да вкараме „умни технологии“ във всяка една класна стая в цяла България и по този начин бързо и качествено да променим образователната среда“. Това заяви пред БНР заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

Днес градът е домакин на национална конференция "Училище в облака". Във форума училища от цялата страна ще споделят опит как дигитализират своите административни процедури, как премахват хартията, как всеки ученик и учител учи със своето електронно устройство навсякъде и по всяко време.

В България бързо се развиват облачните технологии и въобще внедряването на „умни технологии“ в образованието, подчерта Стоянов в предаването „Преди всички“ и добави:

„Не е нужно просто да купуваме компютри или техника, а трябва да имаме цел – да улесним учебния процес, да дадем базови познания на учениците за сигурността в интернет, ресурсите, които дава интернет, да направим часа по-интерактивен и дори да разместим физическата среда и да я променим. Следствията от това са много – дори махането на хартията от класните стаи“.

Той уточни, че тези платформи са безплатни за училищата, но има нужда от допълнителен ресурс за финансиране на обучението на учителите, както и за закупуването на техника.

В Пловдив вече имаме близо 450 обучени учители, което е около 15% от всички учители в града, отбеляза още зам.-кметът и посочи:

„Програмата върви над очакванията ни. Интересът от учителите е по-голям отколкото очаквахме“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна