Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, жертвите са 7

| обновено на 11.06.19 в 18:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Лодка потъна в Егейско море до гръцкия остров Лесбос, като се удавиха 7 души, а 57 са спасени. Местните жители обвиняват турските власти, че допускат трафикантите да рискуват живота на хората.

Приключи мащабната спасителна операция с трагичен резултат - 7 жертви на пореден опит на мигранти да достигнат гръцки остров.

Мигрантите били открити при рутинна обиколка на кораб на европейската агенция по контрол на границите „Фронтекс“ с екипаж от холандска охрана.

На три морски мили от остров Лесбос лодката на мигрантите се обръща и 64 души опитват да се спасят с плуване. Имали са само няколко стари автомобилни гуми, които са ги задържали над водата. Незабавно пристигат кораби на гръцка брегова охрана, включва се и хеликоптер в издирването. На помощ са се притекли рибари и гръцки водолази. Спасени са 57 души.

Удавените са четири жени две деца и един мъж.

Жителите на остров Лесбос са шокирани от поредната трагедия. Палеха свещи на брега на морето и се молеха в църквите. Обвиняват всички за стотиците жертви на невинни хора в морето и предимно турските власти, които допускат трафикантите да погубват невинни хора, търсещи спасение от войната или от мизерията.

В последните дни се забелязва и засилване на мигрантската вълна от сухопътната граница с Турция, както и по река Марица. От гръцка страна са увеличени патрулите по контрол на границата, а спасителните операции са ежедневие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени