Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ударни инструменти

„Ритъмът – това е ред във времето“

БНР Новини

В часа преди полунощ имаме удоволствието да навлезем в магичния свят на ударните. Два камъка, дърво върху дърво, удар с длан по опъната кожа, звън по чаша или още по-култивирано: всякакви барабани, тимпани, камбани, триъгълник, вибрафон или маримба – с какво ли не, е възможно да се сътвори цяла вселена от пулсиращи звуци!

Ритъмът е вероятното изначалие на музиката. Опитваме се да разкрием потайностите на нейната организация във времето и в пространството между барок и рок в богатия арсенал на перкусионния инструментариум.

Интересно, големите барокови майстори: Вивалди, Корели, Скарлати, Купрен, Бах, Хендел… сякаш се опияняват повече от звука на струнните; в техните авторски танци – менует, гавот, канари, буре, жига и пр., на пръсти се брои участието на бляскавите, ефектни перкусии. Използването им е наистина само за блясък в оркестровия звук и до един изброените композитори, както и повечето техни колеги отстъпват пред изобретателността на великия флорентинец, превърнал се в бароковата емблема на Франция по времето на Луи XIV – Жан Батист Люли.

Колкото до наши дни – обичайният барабанен комплект в комбинация с конги, тумбо, бонгоси, маракаси, клавеси, тимбалес, кравешки звънец, гуиро (гребен), кабаса, куика, дайре, пандейро, израелски и марокански барабани, празни бирени бутилки, реферска или полицейска свирка, кречетало, ефект от изстрел, „гръм“, грамофонният „скрачинг“ или изящните „уиндбелс“, тръбни камбанки представляват само начало в изобилието в света на ударните пособия и ни въвеждат в неизбродната аналогова безкрайност, към която трайно се е настанила и виртуалната. Добре дошли в стария и най-нов перкусионен свят.

Вторник, 18 и 25 юни, от 23.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!