Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роботите в училището на бъдещето

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„В последните години в Института по роботика на БАН работим активно за създаването на т.нар. „сервизни роботи“, които са адаптирани към създаването на киберфизични системи, които да се включат в педагогическата рехабилитация на деца с известни увреждания. Но изключително важно е създаването на подобни интелигентни роботизирани системи, които да се включат в обучението на децата въобще, за да се осигури индивидуален стил на обучение за всеки ученик според неговите потребности и способности“. Това каза пред БНР проф. Роман Захариев, директор на Института, преди дискусия в БАН за роботите в училището на бъдещето.

Проф. Захариев уточни, че в момента в Института се работи по проект от програмата „Мария Склодовска Кюри“ на Хоризонт 20/20, финансиран от Европейската комисия, на стойност 1,3 млн. евро. В колектива са включени пет университета от Европа, три партньора от Япония, Мароко и Чили и три приложни организации, осъществяващи конкретна дейност.

В „Хоризонт до обед“ проф. Роман Захариев разказа и за други роботи, създадени в Института, не само Роби и Роберта, добили вече медийна слава:

„Имаме редица други създадени роботи като тези от серията „Анри“ – роботи с висока интелигентност, които са адаптирани към процеса на педагогическа рехабилитация на деца с увреждания. Ние работим с дневния център „Света Неделя“ в град Сандански, където се полагат грижи за изоставащи деца“.

Проф. Захариев определи като „амбициозен и труден процес“ пътя от изобретяването на робота до социалното му приложение:

„Трябва да бъде на изключително високо нивото на сигурността на работата на системата. Роботите са съоръжени с различни сензори, така че могат да реагират на променящата се случайна среда, която е наоколо, и да реагират на гласови команди на педагозите, които провеждат обучението. Роботите са само един помощник в процеса на специалното обучение. Децата приемат робота много непосредствено и това е начинът да се влезе и да се предаде информация“.

Проф. Роман Захариев отговори и на въпрос за персоналния робот в дома ни: 

„Това ще се случи много скоро, както днес имаме персонален компютър и персонален телефон. Той ще извършва редица дейности като обслужване на домашната обстановка, включване и изключване на аудио- и видеосистеми, обслужване на възрастни хора, които не могат да си организират средата, в която живеят“, прогнозира проф. Захариев и допълни:

„Имаме разработен алгоритъм, например, ако обслужваният човек колабира, то роботът, след като го подкани няколко пъти да реагира, а той не реагира, роботът се свързва със спешен телефон, обажда се на член от семейството“.

Интервюто с проф. Роман Захариев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени