Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският градинарски поход в Европа и по света

| обновено на 05.09.19 в 10:09 БНР Новини
Български градинари в Унгария през 30-те години на ХХ в.
Снимка: lyaskovets.net

Какви и кои са първите дипломати без дипломатически паспорти, които са разпространили славата на България още преди тя да е възкръснала като държава?

Това са българските градинари. Веднъж посветени в тайните на новата професия, те решават да отворят своя бахча в Цариград. Първите от тях са тръгнали на гурбет в Цариград към 1715-1720 г.  Установени са "веднъж завинаги" два факта: че първите градинари са лясковчани и второ, че български градини извън Османската империя са отворени след 1800 г. След като лясковските градинари са прогонени от Цариград, заминават за Влашко, за Брашов.

Брашов в този период е в гранците на Хабсбургската империя, по-точно в подвластната на унгарската корона Трансилвания. Затова исторически правилно е да се приеме изводът, че първата българска градина "в чужбина" е отворена през периода 1800-1803 г. в Хабсбургската империя.

Академик Иван Евстатиев Гешов се занимава подробно с градинарския въпрос и събира данни за броя на излизащите в чужбина български градинари. Според обявената от него информация, през 1888 г. от Северна България в чужбина излизат около 12 000 градинари-гурбетчии. Първите точни бройки, с които историята на градинарството разполага са именно от 1888 г. Тогава само от Търновски окръг за чужбина заминават 9556 градинари,

В предаването ще участват журналистките Даниела Горчева и Диана Гласнова, фолклористката доц. д-р Венета Янкова и етнографът д-р Илия Вълев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени