Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Археологията и градът. Под паважа на София“: Античен блясък и интригуваща Праистория

БНР Новини
Разкопки на неолитното селище в Слатина, намиращи се на ул. „Неделчо Бончев “ в комплекса на БАН.
Снимка: БГНЕС

Античната епоха с внушителното строителство и градоустройство, типични за градовете на Римската империя, е оставила най-видимите  следи в Сердика и околностите ѝ. Въпреки че немалка част от находките изчезват под грандиозните строежи по съветски образец в центъра на столицата през 50-те години на ХХ век, други продължават да „излизат“ от недрата ѝ, за да свидетелстват за събития, личности и култура отпреди 20 века.

Останките от античните сгради и крепостни стени вече са част от облика на съвременния град и туристическа забележителност. Далеч от античния център, и още по-далеч във времето, обитателите на праисторическото селище в квартал Слатина са оставили не по-малко вълнуващ отпечатък в пластовете под днешните улици и сгради.

Последните открития на археолозите станаха широко известни, за разлика от скъпоценните находки от раннонеолитното селище, унищожени при жилищно строителство през 70-те години на миналия век.

Разказа за културното наследство, скрито под паважа на столицата, продължават археолозите проф. Васил Николов, Снежана Горянова, д-р Марио Иванов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!