Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай предупреди, че ще реагира категорично, ако САЩ ескалират търговското напрежение

Китай ще реагира категорично, ако САЩ настояват за ескалация на търговското напрежение, съобщи във вторник външното министерство на страната, реагирайки на заплахата на президента Доналд Тръмп, че е готов да въведе допълнителни тарифи за вноса на китайски стоки, ако на предстоящата среща на върха на Г-20 не постигне сделка с неговия колега Си Цзинпин, съобщава Ройтерс.

В последно време Доналд Тръмп заяви многократно, че се подготвя за среща с китайския президент Си Цзинпин по време на най-висшия форум на Г-20, който ще се проведе към края на юни в Осака, Япония, но поне досега управляващите в Пекин не потвърдиха за подобна среща.

През миналата седмица президентът на САЩ посочи, че след срещата на лидерите на двете най-големи икономики в света ще вземе решение дали да осъществи заплахата за налагане на мита върху вноса на китайски стоки за най-малко 300 млрд. долара. Вчера пък Тръмп подчерта, че е готов да въведе новия кръг от наказателни тарифи за китайския внос, ако не успее да постигне напредък в търговските преговори при разговорите си със Си Цзинпин в Осака, или в случай, че китайският президент въобще не присъства на това събитие.

Днес говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан отново не потвърди за предстояща среща Си-Тръмп на форума на Г-20, заявявайки, че подобна информация ще бъде оповестена, едва след като тя бъде предоставена на министерството.

"Китай не иска да води търговска война, но ние не се страхуваме да водим търговска война", посочи той, добавяйки, че вратата на Китай е отворена за разговори, основани на равенство. "Ако Съединените щати искат само да ескалират търговските търкания, ние ще реагираме решително и ще се борим докрай, предупреди Гън Шуан.

Ройтерс напомня, че напрежението между Вашингтон и Пекин се повиши рязко през май, след като администрацията на Тръмп обвини Китай, че се е отказал от обещанията, дадени през последните месеци на търговски преговори, за провеждане на структурни икономически промени.

Съединените щати настояват за обширни промени, включително прекратяване на принудителни трансфери на технологии и кражби на търговски тайни. САЩ също така искат ограничаване на субсидиите за китайските държавни предприятия и по-добър достъп за американските фирми на китайските пазари.

На 10-и май Тръмп повиши тарифите за вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25% и предприе стъпки за въвеждане на високи мита върху допълнителен китайски внос за поне 300 млрд. долара. Пекин отвърна с повишения на тарифите за американски стоки за 60 млрд. долара.

В последствие правителството на САЩ също разгневи допълнително Китай, поставяйки технологичния гигант "Хуавей" (Huawei Technologies Co) в т.нар. "черен списък", който забранява на американските компании да работят с китайската фирма - най-големият производител на оборудване за телекомуникации в света.

Инвеститорите по цял свят се притесняват, че Китай може да отвърне на удара, като от своя страна постави американски компании в аналогичен "черен списък" или забрани износа за Съединените щати на редкоземни метали, които се използват при производството на редица продукти - от памет чипове до акумулаторни батерии и мобилни телефони.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени