Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във варненската болница "Св. Анна" преглеждат безплатно за сънна апнея

Във Варненската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна“ започнаха безплатни прегледи за повишен риск от сънна апнея. Това е най-честото нарушение на дишането, настъпващо по време на сън, което може сериозно да застраши здравето на човек. Основните симптоми са хъркането и паузите при дишане по време на сън.

В предаването „Хоризонт до обед“ д-р Гален Шиваров – началник на отделението „Уши, нос и гърло“ в болницата, подчерта, че програмата е насочена не към диагностика, а към профилактика на обструктивната сънна апнея. За тази година е предвидено през програмата да преминат 400 варненци:

„Ние селектираме хората със симптоми. Определяме риска за сънна апнея и анатомичните нива на обструкция. Правим анализ и даваме насоки за последващото коригиране, така че или да не се стигне до обструктивна сънна апнея, или ако тя вече е развита – да облекчим симптомите“.

Тежките форми на сънната апнея не могат да се повлияят хирургично, посочи д-р Шиваров. По думите му най-засегнати са хората между 35 и 55 години.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени