Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгартрансгаз" иска бързо разглеждане на жалбата, спряла проекта за български участък от "Турски поток"

Жалбата е подадена от отстранената от конкурса арабска компания "Аркад"

Снимка: архив

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов заяви за "Хоризонт", че спирането на проекта за изграждане на българския участък на газопровода "Турски поток" заради жалба ще забави процеса. Газовата компания ще настоява пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разглеждането на жалбата, подадена от отстранения участник - арабската компания "Аркад", да стане във възможно най-кратките срокове, предвидени в закона, с аргумент, че проектът е с изключително важно значение, посочи Малинов:

"КЗК, съгласно закона, има две правни възможности - или да потвърди решението на "Булгартрансгаз", или да го отмени. "Булгартрансгаз" ще изчака решението на компетентния орган и след като се запознае с мотивите, ще прецени от тук нататък какви действия да предприеме в зависимост от това - дали да обжалва решението на КЗК пред ВАС, или да приеме мотивите и решението на комисията. От тук нататък предстои сключване на договора или с "Аркад", или с консорциума ГРРБ (Газово развитие и разширение в България)".

Припомням, че "Булгартрансгаз" обяви за победител в конкурса за избор на строител на газопровода италианско-люксембургския консорциум ГРРБ, класиран на второ място, след като избраната първоначално за победител арабска компания "Аркад" не предостави документи за подписване на договор в срок и бе отстранена. Сега "Аркад" обжалват пред КЗК решението на "Булгартрансгаз".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!