Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет големи държави от ЕС подкрепиха парламента на Молдова

Премиерката Мая Санду води заседанието на новото правителство в сградата на парламента в Кишинев. Управлявалото досега правителство на Павел Филип обаче твърди, че то е легитимното.
Снимка: Ройтерс

Франция, Германия, Великобритания, Полша и Швеция заявиха, че подкрепят молдовския парламент, за чието разпускане настоява временният президент и премиер Павел Филип, предаде Франс прес.

„В настоящата конституционна криза ние разглеждаме молдовския парламент като представител на народа на Молдова и като най-подходящото място да бъдат обсъждани политически въпроси, включително и най-противоречивите, и ние го подкрепяме“, изтъкнаха петте страни в общо изявление.

Проруският президент на Молдова Игор Додон бе отстранен от длъжност в неделя от Конституционния съд, като заелият мястото му негов политически противник - премиерът Павел Филип разпусна парламента и насрочи предсрочни парламентарни избори.

„Франция, Германия, Великобритания, Полша и Швеция внимателно следят скорошното развитие на събитията в Молдова. След парламентарните избори демократично избраното парламентарно мнозинство прие важни решения, включително и това за сформиране на правителство. Призоваваме за спокойствие и сдържаност. Всички партии имат отговорност да решат тази конституционна криза по мирен начин“, посочват петте страни в изявлението си.

Молдова, която е бивша съветска република с население от 3,3 милиона души, намираща се между Румъния и Украйна, е свидетел на голям брой политически кризи, отбелязва Франс прес.

Игор Додон, който бе избран за президент през 2016 г., е в политическо разногласие с правителството и на няколко пъти Конституционният съд на Молдова преустановяваше президентските му пълномощия заради отказа му да одобри закони, приети от парламента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени