Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Русия предупреждава за опити да се провокира Иран

Сергей Лавров, външен министър на Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди международната общност във вторник за опитите да се провокира въвличането на Иран във военни действия.

По време на редовна пресконференция той подчерта, че изолацията на Техеран допълнително засилва съществуващите напрежения в региона и може да доведе до насилствен сценарий.

"Необходимо е да се нормализират отношенията между страните от Персийския залив, като в същото време външните играчи трябва да избягват провокиращи различия", подчерта Сергей Лавров.

Външният министър добави, че Русия предлага "конкретни идеи, които ще позволят на арабските страни от Персийския залив и Иран да установят контакти помежду си, да облекчат взаимната загриженост и да осигурят прозрачност по въпросите на военното изграждане и на военните учения".

Сергей Лавров подчерта, че тези усилия трябва да бъдат подкрепени от цялата международна общност, особено от Арабската лига, Европейският съюз и петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

По-рано през деня Сергей Лавров посочи, че някои представители на Европейския съюз желаят да видят как Иран нарушава Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), известен като иранското ядрено споразумение.

Говорейки на международен форум в Русия, той добави, че някои представители на ЕС се надяват, че Техеран ще направи грешка и ще обяви стъпки, които не се вписват в ядрената сделка с Иран.

"Не изключвам, че някои от нашите партньори са настроени в полза на това Иран да направи грешка", отбеляза Лавров и продължи: "Тогава някои хора от Запада ще въздъхнат свободно и ще премахнат всякаква отговорност (относно ядрената сделка) с чиста съвест".

Коментарите му са факт, след като Съединените щати се оттеглиха от ядрената сделка през  миналата година и увеличиха натиска върху режима в Техеран и върху други страни, които си сътрудничат с този режим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна