Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи родители: Националната стратегия за детето не е основното, срещу което се борим

Снимка: БГНЕС

Въпреки че тази сутрин социалният министър Бисер Петков категорично заяви, че Стратегията за детето е оттеглена и по нея не се работи в момента, родители отново изразиха на пресконференция своите притеснения. На нея дойдоха родители, които твърдят, че децата им са взети от социалната система в страната, без да има причини за това. Те разказаха своите лични истории: за дете, което е отнето от родителите си и което е посегнало към наркотиците и е започнало да проституира на Околовръстното, за момиче, отнето насила от родителите си и предадено на SOS детски селища, и много други случаи.

Павлина Вълчева, създател на инициативата „Граждани срещу Стратегията на детето“, обясни защо продължават пресконференциите и срещите, след като стратегията е замразена от месец. Вълчева заяви пред БНР:

„Продължаваме с протестите и пресконференциите, защото документът Национална стратегия за детето 2019-2030 не е основното, срещу което се борим. Приемат се промени в Закона за закрила на детето, в Закона за социалните услуги и в Семейния кодекс. Прокарват се всякакъв тип промени – продължават да отнемат деца, отнемели са и ще отнемат“.

Павлина Вълчева сподели за предаването „12+3“ за десетки, че и хиляди такива случаи в страната и даде примери, като разказа за фрапиращи ситуации.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени