Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Вълчев: 20 милиона ще отпуснем за оборудване на кабинети в училищата

3
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев (вдясно) посети Враца.
Снимка: Община Враца

Националният патриотично-православен ученически център във врачанското село Паволче ще бъде изграден до 1 година и половина, съобщи образователният министър Красимир Вълчев, който беше на посещение във Враца. За тази година Министерството на образованието и науката е отпуснало над 1 милион лев за ремонти на училищни сгради в общината. Инвестирани са и средства за модернизиране на учебния процес, като едно от учебните заведения, където е финансирана дигитализацията в класните стаи е Природо-математическата гимназия в града. 

Ако доскоро външният вид на училищата и ремонтите на сградите са били приоритет, сега задачата е друга, обясни Красимир Вълчев:

"През следващите години по-голямата част от усилията ще бъдат насочени вътре към кабинетите. Включително и министър-председателят анонсира това. Ще предоставим допълнителни 20 милиона за оборудване на кабинетите, с акцент кабинетите по природни науки, където от една страна имаме най-голямо предизвикателство да мотивираме децата да учат, от друга страна изследванията показват, че ученето чрез информационни технологии има най-голяма допълнителна ефективност."

Министър Вълчев посети сградата на бившето училище в село Паволче, където заедно с кмета на община Враца Калин Каменов подписаха договор, чрез който местната управа дарява сградата на учебното заведение на образователното министерство. 

„Днес е изключително важен ден за всеки жител на село Паволче, тъй като само след година, тук ще бъде създаден първият в страната Национален център за православно, патриотично и екологично образование", посочи кметът на Враца Калин Каменов.

Още от посещението на министъра във Враца и за изграждането на ученически център в Паволче- чуйте в репортажа на кореспондента на БНР Ива Антонова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна