Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зинаида Златанова: Описанието на липса на реформи е много притеснително в последния доклад на ЕК

Зинаида Златанова
Снимка: БГНЕС

Докладът на Европейската комисия от летния семестър открои отчетливо четири препоръки - тази за подобряване на събираемостта на данъците, особено при облагането на труда и на горивата; изборът на по-добър надзор на банките и на застрахователния сектор; третата препоръка – повече средства в инфраструктурата; също за доходите и големите неравенства между бедните и богатите в България. И разбира се, основната тема за корупцията и за прането на пари.

Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието в кабинета „Орешарски“, коментира доклада на Еврокомисията пред БНР:

„Обикновено този вид доклади, констатации и препоръки по линия на европейския семестър на ЕК нямат партиен цвят. Те не са оцветени нито партийно, нито държат сметка за това кой е в опозиция и кой в управлението. Именно затова те са толкова важен индикатор за състоянието на икономиката, в случая с този доклад, но и на реформите в страната като цяло. И за съжаление по-лош доклад аз рядко съм виждала за България, без значение какво правителство управлява. Даже, когато го прочетох, го намерих толкова притеснителен, че си помислих, ако бяхме имали такъв доклад в периода 2005-2007, дали щяхме да бъдем приети въобще в ЕС.

Златанова се съгласи с евродепутата Андрей Новаков, че тези въпроси трябва да се решават и то спешно. Всички проблеми са сериозно описани в доклада, преди самите препоръки да бъдат направени. И описанието на липсата на реформи е много притеснително. Най-притеснителното е, че всичките препоръки касаят двата наши основни приоритета като държава в ЕС – присъединяването към Шенген и еврозоната. И във финансовата област проблемите, и в данъчната, и в бюджетната, и в мерките срещу изпирането на пари - всичко това рефлектира върху двата ни външнополитически приоритета, които България от 12 години не може да изпълни“.

Зинаида Златанова препоръча, ако правителството не може да се справи само и да предприеме спешни мерки, да внесе тези въпроси в парламента за решаване със съгласието на всички политически сили.

„За мен положението е точно толкова сериозно“, подчерта Златанова и даде пример за индикации за тревожност – „едностранното отлагане от страна на нашия министър-председател на присъединяването към валутно-курсовия механизъм ERM-2“:

„Очевидно е, че едно амбициозно намерение, заявено от самото правителство, ще бъде отложено“. 

Интервюто на Диана Янкулова със Зинаида Златанова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна