Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС приветства отмяната на обвиненията срещу руския журналист Иван Голунов

Иван Голунов
Снимка: Ройтерс

Европейският съюз приветства решението на руските власти да оттеглят обвиненията срещу разследващия журналист Иван Голунов, но изрази съжаление от ограниченията над свободата на печата в Русия, предаде Франс прес.

Говорител на европейската дипломация заяви, че оттеглянето на обвиненията е позитивно развитие. Той обаче добави, че задържането на журналиста и поставянето му под домашен арест само задълбочиха тревожна тенденция по отношение на свободата на печата в Руската федерация.

Неправителствената организация "Репортери без граници" също приветства историческата мобилизация на гражданското общество, която позволи освобождаването на журналиста Иван Голунов, обвинен в наркотрафик.

Независимият информационен сайт "Медуза", за който работи Иван Голунов, заяви, че "властта се вслуша в обществото" след небивалата гражданска мобилизация. "Това трябва да се случва, когато бъде извършена несправедливост", се казва в изявление на "Медуза". Сайтът работи в Латвия, за да избегне натиска на руските власти, напомня Франс прес.

По-рано днес стана ясно, че обвиненията в разпространение на наркотици срещу разследващия журналист Иван Голунов са снети и той ще бъде освободен от домашния арест, под който беше поставен. Това съобщи вътрешният министър Владимир Колоколцев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна