Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп и Байдън размениха остри реплики

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп и кандидатът за Белия дом от Демократическата партия Джо Байдън размениха нападки по време на гостуване в щата Айова. Байдън лансира тезата, че Тръмп представлява екзистенциална заплаха за страната, а Тръмп омаловажи потенциала на съперника си.

Непланираното съвпадение в събитията на двамата в Айова - ключов щат при изборите за президент - бе възможност за някои да видят в случилото се илюстрация на основната битка, която предстои в кампанията за Белия Дом.

Проучвания сочат именно Джо Байдън като фаворит за номинацията на демократите и във вторник той имаше възможност да затвърди тази си позиция.

Бившият вицепрезидент обяви, че сегашният държавен глава е екзистенциална заплаха за страната. Байдън също критикува действащата икономическата политика, която по думите му не е от полза на тези, които са гласували за Тръмп.

В отговор прессекретарят на Белия Дом Сара Сандърс нарече "смехотворно" твърдението, че Тръмп е заплаха за американските ценности. Тя добави, че Байдън е бил в администрацията на президента Барак Обама, когато е било допуснато Русия да се намеси в изборите.

Самият президент се опита да подцени представянето на кандидата на демократите, като на път към Айова каза, че би предпочел да се изправи срещу Байдън, защото той е "умствено най-слабият." "Другите имат доста повече енергия," посочи още Тръмп.

Бившият вицепрезидент е част огромната група демократи, които са кандидати за партийна номинация. Според проучване на Де Мойн Реджистър/Мидиаком/Си Ен Ен Байдън се радва на 24 процента подкрепа. След него с 16 процента е сенаторът от Вермонт Бърни Сандърс и на трето място сред демократите е сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън.

Подходът на Байдън в започналата кампания за изборите догодина се приема като умерен в противовес с някои от вътрешнопартийните му конкуренти, които смятат, че за победа срещу Тръмп е необходима по-твърда стратегия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна