Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът се обяви за повече прозрачност при избора на нов главен прокурор

"България трябва да върви към приемане на повече еднолична отговорност", убеден е Радев

| обновено на 12.06.19 в 17:10
2
Румен Радев откри кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии и обществени очаквания“.
Снимка: БГНЕС

За повече прозрачност при избора на следващия главен прокурор се обяви президентът Румен Радев. Той отправи призива по време на организираната от него дискусия за процедурата, по която ще бъде излъчен следващият Обвинител номер едно.

Президентът нарече инициативата си за разговори около избора на наследник на Сотир Цацаров "риск, който си е заслужавал".

Според Радев обществото го очаква независим главен прокурор, избран след прозрачна процедура. Така той и мотивира активността си по темата и за пореден път отхвърли критиките на премиера, че навлиза в територията на независимата съдебна власт:

"Аз се водя единствено от принципа за разделение на властите, но не пренебрегвам в никакъв случай и моите задължения, защото аз съм на края на процеса и подписвам указ", каза той, преди да изслуша представителите на 15 организации за техните и на обществото очаквания към следващия главен прокурор за това - време ли е начело на институцията да застане прокурор и мит или реалност са твърденията за свръхправомощия на ръководителя на прокуратурата. 

Румен Радев благодари на участниците в дискусията и обобщи, че България ще има просперитет, когато има общи цели, а това става чрез гласност и дебат като този. По думите му "от смелостта и гражданската отговорност на следващия главен прокурор ще зависи и успехът на неговата работа". 

На финала на дискусията президентът открои, че обществото очевидно се интересува от този избор и че ще го следи - послание, което той се надява да достигне до Висшия съдебен съвет и по-точно до онези, които ще номинират главни прокурори - представителите на Прокурорската колегия, и онези, които ще ги избират. Той очерта и две задачи - близка, при настоящата законодателна рамка и критерии да бъде направен най-добрият избор за главен прокурор, и дългосрочна - да има продължение на повдигнатите на дискусията теми.

Запитан от участник дали би обявил публично съгласието си или несъгласието си около избора за следващ главен прокурор, Румен Радев отговори:

"Отговорност на други няма да нося. Аз мога да ги спра веднъж, мога и да ги пусна. България трябва да върви към приемане на повече еднолична отговорност. Ако аз избирам главния прокурор, нямам нужда от тези системни критерии, защото ще съм направил така, че не само тези критерии, а много други да съобразявам. Но трябва да знам, че аз го избирам и нося отговорност, иначе няма как да стане".

Утре Висшият съдебен съвет официално ще открие процедурата за избор на нов главен прокурор. Очаква се този избор да се реализира в средата на ноември. Предвижда се процедурата да бъде открита на 15-и юли, а номинации да се правят до 29-и юли. За да има избор, за един от кандидатите трябва да гласуват поне 17 от членовете на Висшия съдебен съвет, но за да бъде финализиран той, трябва и указ на държавния глава. Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари догодина.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени