Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест на медицински сестри

| обновено на 12.06.19 в 17:38
2
Медицински сестри от София и страната се събраха в подкрепа на Мая Илиева в столицата.
Снимка: БГНЕС

Пореден протест на медицински сестри се проведе днес пред частната болница „Токуда“ в София. Участваха и здравни работници от различни градове на страната, които дойдоха да подкрепят своята колежка Мая Илиева, заплашена с уволнение от ръководството на болницата. Протест имаше и пред общината в Пловдив, също в подкрепа на Мая Илиева.

В протеста в София се включиха медицински сестри от Пазарджик, Сливен, Кърджали и от други градове на страната. Те предупредиха за пореден път управляващите, че ще отстояват каузата си докрай:

„Няма да ни изплашите, господа. Вашето време вече свършва. Нашият труд е високообразован, висококвалифициран и високоотговорен, така че ние си искаме нашето достойно място.

Просто не мога да се съглася с всички тези проблеми в здравеопазването, които ги има, а никой не иска да ги разреши“.

Протестиращите настояха за среща с премиера Бойко Борисов и призоваха ръководството на болница „Токуда“ да спре тормоза над колежката им Мая Илиева. Тя се включи в протеста по време на почивката си, заедно с още няколко сестри от болницата, и съобщи, че в болницата се събират подписи срещу нея: 

„За да ме компрометират пред моите колеги и да ме отстранят от работа най-вероятно“.

Омбудсманът Мая Манолова дойде при протестиращите. Тя разкритикува здравния министър Кирил Ананиев за твърдението му, че омбудсманът създава хаос и пречи на здравеопазването: „Да, преча му и ще продължавам да му преча, когато не си гледа работата, когато поема обещания и не ги изпълнява, когато лъже медицинските специалисти“.

За разлика от предишните два протеста, днес в Пловдив присъстваха по-малко медицински сестри. Факт, който протестиращите от града и от Карлово обясниха с натоварените графици и липса на кадри в болниците. Присъстващите подчертаха, че не са заплашвани, но много от колегите им се страхуват да протестират. Точно затова подкрепят и Мая Илиева.

Медицинските сестри от  МБАЛ „Д-р Киро Попов” подчертаха, че в началото на година са получили минимално увеличение, но заплатите им все още са много под договорените в колективния трудов договор  900 лева. В болницата няма информация кога и как ще бъдат получени и разпределени обещаните пари от Министерство на здравеопазването. Според протестиращите методиката на ведомството за формиране на работните заплати не е ясна. До момента не са спазени и поетите ангажименти от страна на ресорното министерство за решаване на проблемите като цяло в системата.

Точно затова исканията на професионалистите по здравни грижи остават същите -  стартова заплата от две минимални работни заплати, независимо от вида на лечебното заведение, спазване на медицинските стандарти, заплащане на нощния труд, разделяне на съсловните организации и решение болниците да престанат да бъдат търговски дружества.

Протестите на здравните работници ще продължат с различни прояви в цялата страна.

От утре медици от видинската болница започват ефективни протести за по 1 час на ден.

На 21 юни медицински специалисти от Пловдив и Карлово ще подкрепят колегите си  от Пазарджик и ще блокират магистралата за Пловдив.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия