Eмисия новини
от часа

Тачи награди Бил Клинтън с орден и го нарече герой на Косово

Косово чества 20 години от разполагането на силите на НАТО

| обновено на 12.06.19 в 18:15
8
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Косовският президент Хашим Тачи награди бившия президент на Съединените щати Бил Клинтън с Орден на свободата и го нарече герой на Косово.

Клинтън, бившият американски държавен секретар Мадлин Олбрайт и бившият върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк са в Прищина за тържествата по случай 20-ата годишнина от изтеглянето на сръбската армия и полиция от Косово и навлизането на КФОР.

Клинтън и Олбрайт имаха решаваща роля за взимането на решение за операцията на НАТО и за мирното споразумение между Косово и Сърбия след войната.

Разполагането на силите на НАТО настъпи след продължили 78 дни бомбардировки, които сложиха край на конфликта между сръбските сили за сигурност и етническите албанци в Косово, борещи се за независимост. Тогава загинаха над 10 000 души. Въздушните удари приключиха на 10 юни 1999 г. с подписването на Кумановското споразумение и приемането на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. В тези актове бе предвидено изтеглянето на югославската армия от Косово, където след това бяха разположени международни военни сили.


Галерия

Още от
В „банката“ в Белград любители на ракията могат да изберат ракия, да я сложат в бъчва, да я запечатат и тя да отлежи до 36 месеца, което може да увеличи стойността ѝ до 60%.

Сърбия отвори „банка“ за ракия

публикувано на 18.10.19 в 20:36