Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг заради спорен закон

| обновено на 12.06.19 в 09:23
Снимка: БТА

Сблъсъци между полиция и протестиращи се разиграха в Хонконг, където десетки хиляди хора блокираха пътища и правителствени сгради. Причина за недоволството са планирани законодателни промени, улесняващи екстрадирането на заподозрени престъпници в Китай.

Заради демонстрациите през последните часове Законодателния съвет на Хонконг отложи за неопределено време заседанието си, на което предложението трябваше да се разгледа на второ четене.

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите, като властите предупредиха и че са готови да използват по-голяма сила.

Въпреки голямото недоволство, към момента се очаква новите правила за екстрадиция да бъдат приети на 20 юни. Те позволяват заподозрени за различни престъпления да бъдат екстрадирани и съдени в континентален Китай, Тайван и Макао. Причината са случаи, в които извършители на убийство на тези места се укриват в Хонконг заради липсата на споразумения за екстрадиция.

Критиците на предложението изтъкват, че в китайската правосъдна система заподозрените са заплашени от мъчения и несправедлив процес.

Хонконг е китайска територия, но автономният му статут предполага независимост на съдебните му власти от Пекин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени