Eмисия новини
от 07.00 часа

Накъде в София

Работа на Леда Старчева
Снимка: Галерия „Аросита“

ИЗЛОЖБИ

В 18.00 часа в зала "Проф. Васил Геров", Национален дарителски фонд "13 века България", ще бъде открита изложбата "Обиколка на света за 270 дни" на аржентинската художничка Стела Сиди. Ще бъде прожектиран едноименният документален филм. На събитието ще бъде представена и книгата "Лекар" на почитания доктор от български произход Хорхе Мичофф.
Културните прояви, свързани с българската общност в Аржентина, ще се проведат по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова.

Темата на тазгодишната обща изложба на студентите от магистърска програма "Дигитални Изкуства" в Националната художествена академия е свързана с идеята за техническото остаряване /technical obsolescence/.
Официалното откриване на експозицията ще се състои днес в галерия "One Monev" от 18.00 часа. Актуализирането е мутация, грешката повод за забавление и някъде там стои и всеки един от нас, не по-малко уязвим.

Самостоятелна изложба „Олекотени версии“на Леда Старчева представя галерия „Аросита“ от 18:30.
Днешните индустриални руини в покрайнините на градовете и типичният днешен градски отпадък – уплътнения от стиропор за „бяла“ и „черна“ техника, по нещо си приличат. Съоръженията раждат свои подобия. Природата бавно се стреми да погълне и едните и другите. Динамиката на този процес остава скрита за нас. Ние само регистрираме резултата – отбелязва Леда Старчева. – Тъй като едно произведение на изкуството, макар и провокирано от външни впечатления и възприятия, носи в себе си и елементи от несъзнаваното, се надявам зрителят да открие и други значения в „Олекотените“ версии.
Експозицията може да се види до 9 юли.

СЦЕНА

Програмата "Световен театър в София" представя "Глухарче" тази вечер в театър "Азарян". Това е първата съвместна работа на Ханес Ланголф и Ермира Горо, дългогодишни танцьори в световноизвестната британска компания DV8 PhysicalTheatre. Двамата споделят общото си желание да създадат представление в пространството между реалността и метафората, свързано с живота.

НАУКА

Дейността, постиженията и инициативите на Института за исторически изследвания на БАН ще бъдат представени днес от 14.00 часа в зала "Проф.Марин Дринов" на Академията.
Събитието е в рамките на кампанията "БАН представя своите институти" и е част от честванията на 150-годишнината на Българската академия на науките.
На форума ще бъдат представени проекти на института, свързани с актуални теми - като Западните Балкани, миграциите на хора и идеи в България и Унгария през периода 19-21-и век, епистоларното наследство на Марин Дринов и други.
Документалната изложба "70 години живяна история - Институтът за исторически изследвания в образи и дати" и изложението на книги на учени от института ще бъдат разположени в централното фоайе на БАН до 14 юни.

КНИГИ

Днес е вторият ден от 3-дневната програма на Дните на академичната книга, организирани от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“.

В двора на Софийския университет между от 10 до 15 ч. могат да се намерят над 150 отбрани и редки заглавия с 30 до 50 % отстъпка.
Има специални предложения за юристи, филолози, историци, философи и икономисти, допълват от издателството.

Още от

Стефка Янорова на 50! Честит юбилей!

публикувано на 16.10.19 в 11:45

Прелюдия към „Пловдив джаз фест 2019“

публикувано на 16.10.19 в 11:30