Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти настояват за национална програма за чернодробни заболявания

Снимка: архив

Всеки 5-и българин има най-обща информация относно черния си дроби неговите функции, показват данните на онлайн проучване - „Запознатост на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб“, реализирано от маркетингова агенция през април 2019.

96 на сто от запитаните възприемат черния си дроб като много важен, но въпреки това делът на хората, които профилактично се преглеждат, е нисък, казва д-р Радин Цонев, който е гастроентеролог:

"Като цяло българинът знае къде е черният му дроб или поне предполага къде се намира, защото винаги, когато се появи пред лекарските кабинети и го заболи в дясно, той смята, че това е черният дроб, но хората не знаят, че черният дроб по принцип тихо си боледува и той не боли, защото няма рецептори за болка".

Затова специалистите настояват да има национална програма за чернодробни заболявания и Здравната каса да поеме поне едно чернодробно изследване, посочва д-р Цонев и проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология:

"Крининговите програми изобщо не са застъпени. Там се борим с министерство, със Здравна каса. Една от мерките, които бихме желали да бъде, това е въвеждането в плана на личния лекар един от чернодробните ензими, какъвто е АЛАТ-а".

Проф. Кр. Антонов също коментира темата:

"Това, което ние се опитваме да обясним на Националната здравна каса, е, че с това сравнително евтино изследване можем да обхванем страшно много болести на черния дроб - вирусни хепатити, алкохол, автоимунни заболявания, омазняване на черния дроб, токсични увреждания от билки, медикаменти".

Още по темата очаквайте в предаването “Хоризонт до обед“ по програма “Хоризонт“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени