Eмисия новини
от 11.00 часа

Няколко селища в област Перник са с вредни бактерии във водата

В четири населени места в област Перник е било установено наличие на вредни бактерии във водата, която тече от обществени чешми. Това съобщиха от регионалната здравна инспекция.

Колиформи и ешерихия коли са открити във водата в трънските села Дълга лука и Стайчовци и в радомирското село Червена могила. Пробите са взети в периода от 27 май до 9 юни, а чешмите с отклонения от нормите са обществени. При изследването на водата в Дълга лука е открито и наличието на ентерококи.

Колиформи и Клостридиум перфрингенс пък е имало в пробите, взети от чешмата с минерална вода в радомирското село Долни Раковец.

На ВиК-Перник и на кмета на село Долни Раковец е връчено предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки, а кметовете на Трън и Радомир са били задължени да поставят информационни табели на обществените чешми.

На жителите на трънското село Забел продължава да се доставя за питейни нужди бутилирана вода, след като през 2017 година бе установено наличие на повишена алфаактивност.


Още от

Храмът на Ванга в Рупите на 25 години

публикувано на 14.10.19 в 16:19