Eмисия новини
от 07.00 часа

Британците са разочаровани от отразяването на Брекзит в новините

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания проучване на „ЮГов“ показва, че една трета от британците твърдят, че умишлено избягват новините, разочаровани от отразяването на Брекзит. В същото време обаче новинарските сайтове съобщават за рекорден брой посетители, които искат да прочетат нещо за последните развития.

Това противоречие се обяснява с факта, че докато много хора публично твърдят, че избягват новините около сегашната политическа криза, голяма част от тях просто не могат да спрат тайно да се захранват с информация, свързана с излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Проучването, поръчано от университета в Оксфорд, иначе показва, че 35% от британците избягват новините, защото не харесват „упорството и силното поляризиране при воденето на дебата за Брекзит“. Мнозина посочват отрицателния ефект, който имат новините за Брекзит върху тяхното настроение, заедно с останалите тревоги, сред които чувството на гняв, че никой нищо не може да направи за решаване на политическата криза.

Според анкетата по-сериозно са засегнати привържениците на оставането в ЕС.

В същото време новинарските сайтове отчитат рекорден брой посетители и то главно заради новините около Брекзит.

Новинарският сайт на Би Би Си например е регистрирал 28 милиона уникални посетители през януари в деня, в който в парламента бе гласувана сделката на Тереза Мей, а други 25 милиона са проверили сайта на следващия ден заради вота на недоверие в премиера.


Още от