Eмисия новини
от 18.00 часа

Китай призовава САЩ за "ненамеса" на фона на протестите в Хонконг

Протеси в Хонконг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай призовава САЩ да прекратят да се намесват във вътрешните работи, заяви говорителят на външното министерство на страната Гън Шуан на редовна пресконференция в сряда.

Този призив е факт на фона на масови протести в Хонконг против законодателни промени, улесняващи екстрадирането на заподозрени престъпници в Китай.

Междувременно се съобщава за ескалацията на напрежението в Хонконг. Полицията започна да стреля със сълзотворен газ и гумени куршуми срещу хиляди протестиращи, които се събраха пред правителствения център в опит да блокират достъпа до сграда. В района, където са разположени Законодателният съвет и местното събрание, пък се докладва за взривове и дим от сълзотворен газ.

"Поради голямата тълпа, блокираща райони около сградата на Законодателния съвет, председателят на Законодателния съвет разпореди да се отложи за друг път планираното заседание", заяви главният секретар на хонконгската администрация Матю Чъун.

Сериозните сблъсъци провокираха силен спад на хонконгската фондова борса, като индексът Hang Seng се понижи по време на търговията в сряда с 1,73%.

Говорителят на външното министерство също така потвърди, че вицепремиерът на Китай Ху Чунхуа ще присъства на следващия кръг от преговори с Обединеното кралство за двустранните икономически и финансовите отношения, който ще се проведе на 17-и юни.

Десетият така наречен "Икономически и финансов диалог" (EFD) ще включва и участието на британския финансов министър Филип Хамънд.


Още от

Сирийската армия влезе в Ракка

публикувано на 16.10.19 в 18:36