Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефка Илиева: Има завръщане към книгата

Снимка: БГНЕС

Има засилен интерес към балканските автори през 2018 г. от страна на читателите на Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Това заяви пред БНР Стефка Илиева от Сдружение "Писалка и перо", която цитира данни от проучване на четенето на европейски автори в библиотеката.

„Литературен ренесанс в Пловдив“ е част от програмата на Европейската столица на културата. Сдружението ни е съставено предимно от библиотекари. Нашата идея с този проект беше да възродим интереса към европейската художествена литература и изобщо към художествената литература. Наситихме програмата на проекта с много събития, свързани с насърчаване на четенето. Последното по-мащабно събитие е днешната кръгла маса „Изкуството на превода", разказа Илиева в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

По думите й през последните години се забелязва засилване на интереса към четенето в библиотеката в Пловдив. „Повече четящи млади хора. Има едно връщане към книгата“, отбеляза тя.

Д-р Наталия Христова – преводач и преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, посочи, че колкото повече превеждаш, толкова повече искаш да го правиш:

„Изкуство на превода“ го наричаме, защото се създава един нов текст на новия език. Това изисква особени умения. Не може да се създаде скала, по която да се оцени умението на някой преводач да докосне читателя, да му предадеш текста в цялата пълнота, която обхваща смисъл и емоция“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени