Eмисия новини
от 10.00 часа

Красен Кралев: Държавата е готова да финансира детско-юношеския футбол

Побучиха се неприятни резултати в евроквалификациите, коментира министърът

Красен Кралев и Борислав Михайлов.
Снимка: БТА

Министерството на спорта чака Българския футболен съюз да представи завършена стратегия за развитието на детско-юношеския футбол, за да я финансира. Въпросната концепция обаче трябва да бъде сериозно мотивирана, за да получи подкрепата на цялото правителство, заяви министърът на спорта Красен Кралев днес на базата на БФС в Бояна.

Кралев участва традиционна в тегленето на жребия, а след това говори и пред журналистите по много въпроси, в това число и за последните резултати на националния отбор. Националите паднаха 1:2 като гости на Чехия, а няколко дни по-късно се стигна до шокиращото 2:3 в София от Косово.

"Получиха се неприятни резултати, но още по-неприятното е играта. От моята позиция няма да коментирам поведението на отбора, грешките на треньора и на играчите. Но както казваме, трябва да се започне отдолу. Държавата е готова да финансира, осигурени са достатъчно средства при представянето на една програма за развитие на детско-юношеския футбол. Тя обаче трябва да се защити и да бъде изцяло контролирана от държавата. Има заделени средства, но само при сериозна работа в школите", каза още министърът на спорта.

"Може би Косово е подценяван отбор, но футболистите им играят в големи първенства, и то по-голямата част. Което не може да се каже за нашия отбор. Но вероятно президентите- дали защото търсят бърза печалба, дали под натиска на феновете, предпочитат да пълнят клубовете си с готови играчи, чужденци".

По въпроса с новия национален стадион, Кралев допълни, че изграждането на такъв зависи и от участието на нашата страна в съвместната кандидатура с останалите три балкански страни- дали кандидатурата ще бъде за домакинство на Световно или на Европейско първенство. Иначе терени в София са коментирани с кмета на Столична голяма община Йорданка Фандъкова.

"В две от партньорските ни държави предстоят извънредни парламентарни избори и от това зависи много. Например срещата, която беше планирана за Букурещ през юни, се отлага за септември. Не е ясно какво ще бъде новото правителство и дали то ще подкрепи тази наша съвместна инициатива. Така че повече по въпроса можем да коментираме след септември, заяви Кралев.

Относно изграждането на нов стадион на мястото на Българска армия, министърът на спорта е оптимист. Той добави, че има определени възражения към актуалния ПУП, но според него няма да бъде проблем, ако строежът се извърши в актуалната чаша на стадиона и отпадне пистата.

"Не можем да говорим за реконструкция извън ПУП-а. Стадионът обаче и така е достатъчно голям. Ясно е, че този стадион не може да отговори на европейските изисквания с козметичен ремонт. Трябва да се изгради нов стадион, каза още министърът.

Той се спря и на скандала с отстранените футболисти на Черно море преди последния мач за първенство срещу Лудогорец.
"Официалната информация е, че на двама играчи им изтичат договорите, а други трима са освободени. Това е решението на клуба. Относно съставът, който излезе в Разград в последния кръг, не мисля, че е приоритетно от резерви. За момента няма друга официална информация", каза Кралев.

Според него положителните неща през миналия шампионат са доста, но най-вече изгряването на младите български звезди Иван Турицов и Валентин Антов, които заиграха редовно в ЦСКА-София, Мартин Минчев от Черно море и налагането на Кристиян Димитров в Ботев (Пловдив). Всички те стигнаха и до националния отбор. Чуйте още какво каза Красен Кралев:
Още от