Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" разработва изкуствен интелект за самоуправляеми автомобили

Снимка: БТА

Компанията "Хуавей" (Huawei) разработва автомобили със самостоятелно управление в партньорство с водещи автомобилни производители от Япония, Европа и Китай, съобщава "Файненшъл таймс".

Китайският технологичен гигант ще предоставя софтуер за изкуствен интелект на редица известни производители на автомобили, включително "Ауди" на немската компания "Фолксваген", японската "Тойота" и китайските Beijing New Energy Automobile и Changan Automobile.

Главният стратегически архитект на "Хуавей" заяви пред финансовото издание, че фирмата и нейните партньори работят за изграждането на самоуправляем автомобил, който може да бъде готов за продажба още през 2021-а година в Китай и през 2022-а година в Европа.

Индустриалните стандарти за превозните средства, които се управляват самостоятелно, определят нивата на автономност, до които може да достигне автомобилът. За "Хуавей", това ще бъде ниво 4, което е вторият най-висок стандарт.

"Файненшъл таймс" твърди, че е показан видеоклип на автомобил "Ауди", задвижван от изкуствен интелект на "Хуавей" в централата на фирмата в Шанхай.

Азиатският технологичен гигант е подложен на силен натиск от Вашингтон на фона на търговската война между САЩ и Китай. Администрацията на президента Доналд Тръмп наскоро добави компанията към черен списък, което доведе до отказ на множество доставчици от техния бизнес с фирмата.

По-рано в сряда "Хуавей" обяви, че е отменила пускането на пазара на новия си лаптоп Matebook в резултат на забраната да прави бизнес с американски доставчици на компоненти.

Според "Файненшъл таймс", включването на компанията в "черния списък" на Вашингтон може да може да попречи на технологичния гигант да създаде напълно автономно (самоуправляемо) превозно средство, тъй като ще липсват важни компонентите, които се произвеждат в Съединените щати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна