Eмисия новини
от 10.00 часа

След пълно саниране панелните блокове могат да са годни за обитаване още 40 години

Снимка: economic.bg

При санирането има три етапа, коментира професор Петър Павлов, координатор на Лабораторията по сеизмично инженерство към Университета по архитектура, строителство и геодезия. 

"Саниране от гледна точка на енергийното саниране, което се прави, но преди това би следвало да има конструктивно саниране и инсталационно саниране".

"Ако то се изпълнява в три етапа - конструктивно, инсталационно и най-накрая енергийно саниране, всичко би могло да се извърши в рамките на един времеви период, тъй като знаете по време на санирането във вашите апартаменти влизат хора, след една година идват хората и казват трябва да се смени ВиК инсталацията, понеже тя е морално остаряла".

Каква е издръжливостта на конструкцията на панелните блокове коментира и инженер Иван Каралеев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране:

"Трябва да се има предвид, че всичко остарява и нормите естествено, строително-техническите, се променят с течение на времето. Естествено, че изискванията се повишават постоянно, но това не означава, че трябва да разрушим всичко старо и да започнем наново. В Европа има сгради, които са на стотици години, особено архитектурни паметници, които са издържали във вековете. Трябва да се отчете и следното - необходимо е за всяка сграда да се полагат съответните грижи и грижа за поддръжката й". 

Преди да се направи саниране трябва да има подготвен и направен технически паспорт на съответната сграда и на съответния строеж.

"Ние няколко пъти в Камарата сме разглеждали тези проблеми и сме обръщали внимание, когато се извършва саниране, а всъщност думата саниране означава оздравяване и основно се отнася до конструкцията на сградата. Извършването на оздравяване трябва да обхване самата конструкция, армировките, бетонната конструкция на цялата сграда," допълни Иван Каралеев.

Повече чуйте в звуковия файл
Още от
Д-р Мая Желева, началник на Центъра за рехабилитация на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

Животът – с продължение и хубав край

публикувано на 15.10.19 в 08:55