Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецесионен шок в САЩ може да срине американските акции с 30%, предупреждава Oxford Economics

Водещата компания за глобални прогнози и анализи Oxford Economics представи своя актуализиран тримесечен доклад, в който компанията прогнозира малко по-слаб растеж на световната икономика от 2,7% през тази година преди слабо одобрение през 2020-а година до 2,8 на сто.

Този основен сценарий на Oxford Economics не изглежда притеснителен, но компанията представя и няколко доста мрачни сценария.

Единият предвижда икономиката на САЩ да се забави рязко от третото тримесечие на тази година, след което да изпадне в рецесия, като слабите корпоративни печалби засегнат потребителското и бизнес доверие. Ефектът от това може да доведе до спад на широкия фондов индекс S&P500 с цели 30% през третото тримесечие. При този сценарий, в рамките на една година САЩ ще изпадне в рецесия, като ще се наложи Фед да намали агресивно лихвените проценти, за да "предотврати възможно най-лошия рецесионен шок", се посочва в доклада на Oxford Economics.

Другият негативен сценарий на компанията показва мрачни последствия от ескалация на търговската война. Според този сценарий САЩ ще наложат мита от 25% за вноса от Китай и Мексико, ще обложат европейските стоки с тарифи от 10% и с 25% автомобилите, които не се произвеждат в Северна Америка. Въз основа на тези предположения акциите, търгувани на "Уолстрийт", могат да поевтинеят с 15% към края на 2019-а година, твърдят от Oxford Economics.

Според по-позитивен сценарий обаче, компанията предвижда по-нататъшни стимулиращи мерки от страна на китайските управляващи, деескалация на търговско напрежение, разхлабена парична и лихвена политика от водещите централни банки и много по-добри инвеститорски нагласи в световен план. Всички тези добри новини биха могли да означат повишаване "Уолстрийт" с близо 10% към първото тримесечие на 2020-а година.

Най-големите рискове за глобалната икономиката през следващите две години, според Oxford Economics, са както следва: ескалация на търговската война; неуспех на китайските власти да ограничат икономическото забавяне; рецесия в САЩ; резки пазарни трусове; продължителна икономическа слабост в еврозоната (с оглед на слаба германска икономика и опасения за италианския дълг); Брекзит без сделка и на последно място - геополитическо напрежение, свързани със Северна Корея, Русия или Сирия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна