Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Багатурите възраждат традициите на прабългарите

Горан и Радостина Гънчеви
Снимка: baga-tur.com

Към историята и традициите на прабългарите води следващата среща в Радиоприемница с батир багаинът от Прабългарската школа за оцеляване "Бага-тур" Горан Гънчев и Радостина Гънчева - начело на амазонската група в школата.

„Бага-тур“ организират спектакли, лагери, обучения и семинари, които пренасят всички участници във времената на Средновековна България, а до летните лагери и укрепленията имат достъп всички деца и възрастни, които са готови да се обучат и да спазват йерархията.
Иначе Горан Гънчев е зооинженер по професия, изключително екстремен. Снима в наши и чужди рискови терени документални кадри в лов на диви животни. И тъй като от малък е обучен на всевъзможни бойни изкуства и владее до перфектност каскадите и джигитовката - няма проблеми с полета от височини, с агресията на диви зверове из саваната на Африка и по върховете на Хималаите, на „ти” е с тръпката от адреналина, който предлагат непроходими планини, бурни морета, реки и езера. Можем да го видим и в немалко български филми.

Догодина школата ни прави 20 години. За това време дейността ни се разрасна. Децата, с които започнахме тренировки – с коне и старобългарски оръжия, те пораснаха и водят свои деца. Групата на „Бага-тур“ е над 50 души – не крие радостта си Горан Гънчев. – Може би ние даваме това, които липсва или е дефицитно в съвременния технологичен свят.

Багатурите често са канени по събори на открито, близо до природата. Спектакълът им е представян и в чужбина.
През лятото се организират и едноседмични лагери за деца.

Жените в Средновековна България също имат своето място на база своите качества. Най-екстремната дама сред багатурите е Радостина Гънчева - отличен каскадьор, една от малкото жени в България, занимаващи се с волтижировка, т.е. правене на акробатични номера върху кон. Двамата с Горан Гънчев са съпрузи.
В плен на заниманията на майка си и баща си са и двете им дъщери - Рая (12 г.) и Елица (9). И двете тренират в детските групи на „Бага-Тур“. 

Добрата физическа форма се постига и поддържа с тренировки и със сърце – усмихва се Радостина Гънчева. – Нужна е любов, упоритост, постоянство. При нас искаме да покажем, че човешките възможности зависят и от целите, които си поставяме.

Радостина и другите жени в „Бага-Тур“ умеят да стрелят с лък, да боравят с бич, участват и на състезания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна