Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителите в Академия „Иновация в действие“ получават още знания за награда

Дигитален ресурсен център на Благовеста Ценова прокарва път за иновативно STEAM образование

Снимка: facebook/InnovationInAction
Дигитален ресурсен център за проекти в областта на точните науки и изкуството спечели първо място в Академия „Иновация в действие“ 2018/2019. Около 100 бяха кандидатите от България и чужбина, взели участие в петото юбилейно издание на академията. Темите, в които те трябваше да развият своите идеи, бяха: ефективно използване на ресурси, иновативно образование, здравословен живот и преоткриване на българските традиции и култура.

Проектът победител е в областта на иновативното образование - дигитален ресурсен център за STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуство и математика). Негов автор е Благовеста Ценова от Русе.
Под формата на видео уроци децата ще усвояват знания, както и ще имат достъп до материали, за да разработват практически проекти. Целта е създаване на богата база данни, която допълва учебния план, осигурява приложими ресурси и представя учебния материал чрез мотивиращ и стимулиращ за учениците подход.

„Много благодаря на „Иновация в действие“. Наистина много се вълнувам, защото зная колко безсънни нощи съм работила и това, че вие виждате потенциал в моя проект наистина ми дава голяма мотивация“, сподели Благовеста.

Втора награда бе връчена на Стефка Попова-Лазарова и нейния проект „КСО - Кръводаряване“, свързан с подготовка, организация и провеждане на информационни кампании и акции за кръводаряване за служителите на различни компании, предвиден за реализация от Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК).

Трета награда - курс по иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute, спечели Симеон Марлоков с проекта Firewatch - иновативна комбинация между хардуер и софтуер за защита на държавни и частни гори. Идеята е да се наблюдават горите и в реално време да се следи за възникване на пожари чрез високотехнологични сензори и изкуствен интелект.

Най-младата участничка - едва 16-годишната Хелин Ахмед, се класира на четвърто място с проекта си за мобилно приложение, което подпомага обучението на учениците, като представя учебния материал във вид на игри и лабораторни практикуми. Тя впечатли дотолкова журито, че заслужи извънредна и специална награда - участие в LEGO Serious Play работилница, организирана от The Business Institute.

По време на церемонията по награждаване бяха обявени и резултатите от социалната кампания, част от Академия „Иновация в действие“. Събраната сума от регистрираните участници беше дарена в подкрепа на кръводарители, информация и помощ при нужда на БОДК.

През годините в обученията, част от академия „Иновация в действие“, са преминали над 400 млади хора с интерес към иновациите.

Чуйте разговора на Луиза Лазарова с големия победител - Благовеста Ценова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени