Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард и Драги предупреждават за тревожни последствия от търговските войни

Кристин Лагард и Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама от най-влиятелните икономически лидери в света предупредиха, че са налице тревожни събития, произтичащи от увеличените търговски бариери и тарифи.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги и управляващият директор на МВФ Кристин Лагард предупредиха, че глобалният търговски спор между САЩ и Китай, както и заплахата за подобен спор с Европа и други индустриално развити държави, могат да доведат до негативни последствия за всички и могат допълнително да се задълбочат.

Говорейки в сряда на 8-та конференция на ЕЦБ, която се фокусира върху страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа (CESEE), Лагард заяви, че "се срещаме в момент, когато намалява подкрепата за глобално сътрудничество и многостранни решения", съобщава CNBC.

"Глобалният растеж е потиснат повече от шест години и най-големите икономики в света поставят или заплашват с нови търговски бариери. И това може да е началото на нещо друго, което може да ни повлияе по-всеобхватно“, посочи шефът на МВФ. "Тези обезпокоителни събития ще създадат насрещни ветрове за всички, но със сигурност за модела на растеж на CESEE - модел, който разчита на откритост и интеграция“, предупреди тя.

Лагард и Драги, които се срещнаха на провеждащата се днес конференция във Франкфурт, заявиха, че заплахата от вносни мита на САЩ за Европа означава, че някои европейски страни, които са центрове на европейското производство на автомобили - Чехия, Словакия, Полша и Румъния - могат да бъдат особено уязвими.

"През последните години световната търговия се изправя пред насрещни ветрове, тъй като рестриктивните търговски мерки надвишават либерализиращите мерки“, посочи Драги пред участниците на конференцията.

"Бизнес моделът в Централна и Източна Европа стана уязвим за шокове от международната търговия и финансовите условия", сподели Марио Драги, отбелязвайки, че в някои страни от CEESE износът на автомобили представлява почти 30% от общия износ на промишлени стоки, което ги прави по-уязвими на заплахата на американския президент Тръмп да увеличи митата за европейски автомобили и на части за тях. През миналия август Тръмп заплаши да оближи с 25%-ни мита целия внос на автомобили от ЕС, но все още не е предприел този ход.

"Ефектът от тарифите може да бъде усилен, тъй като голяма част от стоките пресичат границите многократно по време на производствения процес", допълни шефът на ЕЦБ.

"Основното дългосрочно предизвикателство е преминаването към по-балансиран модел на растеж и финансиране, който е по-зависим от вътрешните иновации и от по-високите инвестиционни разходи, отколкото досега", отбеляза Марио Драги.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени