Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шиндзо Абе призова Иран да играе "конструктивна роля в изграждането на мир и стабилност в Близкия изток"

| обновено на 13.06.19 в 02:55
Шиндзо Абе и Хасан Рохани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Япония Шиндзо Абе призова Иран да играе "конструктивна роля в изграждането на мир и стабилност в Близкия изток".

Абе е първият японски премиер, посетил Иран, за последните 4 десетилетия. Пред домакина си - иранския президент Хасан Рохани, той посочи, че напрежението в региона се увеличава и може инцидентно да доведе до въоръжен конфликт. По думите на Абе, мирът в Близкия изток е необходим за просперитета на целия свят.
На свой ред, Рохани посочи, че напрежението се корени в "икономическата война", която Съединените щати водят срещу страната му вече повече от година след възобновяването на санкциите.
"Ние няма да започваме конфликт в региона, дори и срещу Съединените щати, но ако някой започне война срещу нас, отговорът ще е съкрушителен," увери президентът на Иран.
И Хасан Рохани, и Шиндзо Абе подчертаха принципните си позиции срещу ядреното оръжие.
Президентът на Иран Хасан Рохани прие вчера следобед в двореца "Саадабад" в Техеран премиера на Япония Шиндзо Абе. Иранската агенция Фарс съобщи, че десетки твърдолинейни студенти са се били събрали до техеранското международно летище "Мехрабад", където кацна самолетът на Абе, за да протестират срещу евентуалните негови опити да помирява Иран и САЩ. Студентите са носели транспаранти с надписи на фарси и японски, които подигравателно питат дали Абе е пратеник на Япония, или е посланик на Америка.
Съединените щати наложиха в сряда санкции срещу две иракски компании и две приближени до тях лица, които са помогнали на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция да заобиколи санкциите и да внесе оръжие за милиони долари за свои съюзници в Ирак, допълни Ройтерс. В схемата за трафик на оръжие лично са се обогатили висши иракски чиновници, се казва в съобщение на американския министър на финансите Стивън Мнучин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна