Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

"Партиите финтират гражданите за субсидията си от 1 лев", пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Изданието коментира, че парламентарните партии и коалиции нямат никакво намерение да съкратят държавното финансиране, което получават, от 11 лв. до 1 лев на действителен глас,
както предложи правителството, въпреки че парламентът гласува точно обратното вчера.

Депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" одобриха на първо четене промяна в Закона за държавния бюджет, която трябва да влезе в сила от 1 юли. От изказванията в пленарната зала стана пределно ясно, че консенсус за намаляването на бюджетната субсидия има, но не в такъв драстично нисък размер. Колко ще е новата субсидия, ще бъде решено в преговорите между първо и второ четене на закона, отбелязва в публикацията си вестник "Сега".

"Правителството предлага да се създаде нов орган, който ще обсъжда мерките за борба с корупцията и съдебната реформа", информира вестник "Дума". На сайта за обществени обсъждания strategy.bg е публикуван доклад за създаването на Съвет за координация и сътрудничество между изпълнителната, съдебната и законодателната власт.

Новият орган ще включва главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд, ресорния вицепремиер, правосъдния министър, вътрешния министър и председателя на парламента. Заседанията му ще са публични и ще се провеждат на всеки 6 месеца. Органът ще обсъжда законодателните промени за борба с корупцията и съдебната реформа, допълва "Дума".

"БНТ е в практически фалит", съобщава "24 часа" като цитира  временно изпълняващият длъжността генерален директор на обществената телевизия Емил Кошлуков. На извънредно заседание на Съвета за електронни медии той посочва, че прогнозите са, че до края на 2019 г. бюджетният дефицит ще стане 44 млн. лева. В отчетния период - за месеците март, април и май, растежа на дефицита е ограничен в размер на 8-9 млн. лева", уточнява Кошлуков, цитиран от "24 часа".

"Лепят глоби на КАТ по входните врати", информира вестник "Труд". Изданието обяснява, ще наказателните постановления ще влязат в сила, ако са залепени на входната врата на дома на нарушителя и 7 дни той не реагира. Това предвижда една от предложените за обществено обсъждане промени в Закона за административните нарушения и наказания. Сред измененията са и плащане само на 80% от глобите в срок до 14 дни, или след споразумение с наказателния орган, посочва в публикацията си "Труд".

"Изобличени ало-измамници вербуват жертвите си за мулета", пише "Монитор". Вестникът обяснява,че за целта предлагат 20% от плячката, която някой ще изхвърли през прозореца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени