Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 500 души бяха задържани вчера от полицията в Москва при неразрешено шествие срещу фабрикуването на фалшиви криминални дела в Русия, пише "Новая газета". Демонстрацията бе в подкрепа на разследващия журналист от изданието "Медуза" Иван Голунов, обвинен от полицията в опит да разпространява наркотици. Редица експертизи го оневиниха. Предния ден делото срещу него бе прекратено, но организаторите на акцията не я отмениха.

Делото срещу Голунов се доближава по историческа значимост до делото Драйфус. Последното промени Франция преди 120 години. Ще може ли делото Голунов да промени Русия? - пита "Ведомости". Журналистът бе прочут с разследванията си и делото предизвика огромен обществен резонанс. Разследванията му засягаха градските власти в Москва и сенчестия бизнес, включващ хора от тайните служби, пояснява изданието.

"Нездравият интерес на чуждестранни медийни агенти към забранената акция в Москва сочи директна намеса от чужбина", пише "Политическая експертиза".

Във Великобритания започва изборът на наследник на Тереза Мей. Десетте кандидати за лидер на британската Консервативна партия се изправят днес пред първия кръг на гласуването. Бившият външен министър Борис Джонсън е фаворит за поста, но не са изключени и изненади.

Депутатите в парламента на Обединеното кралство предприемат опит за осуетяване на възможността за избиране на премиер като Борис Джонсън, който иска да изтегли Великобритания от Европейския съюз без споразумение, пише The Times. „Бунтовниците“ от Консервативната партия ще обединят силите си с опозиционните партии в решаващ тест за способността на парламента да блокира Брекзит без сделка. Дебатът по този въпрос в редиците на торите вече бе отхвърлен.

Борис Джонсън обеща, че е единственият, който може да победи Джереми Корбин и да реализира Брекзит в реч по повод официалното начало на кампанията му за премиерското кресло във Великобритания, пише The Sun. Фаворитът за поста председател на управляващата британска Консервативна партия изложи смелата си визия за Великобритания след Брекзит и предупреди „Торите“, че ще „ритнат кофата“, ако не успеят да изкарат Великобритания от Европейския съюз до 31 октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна