Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд отхвърли искането за постоянен арест на 16-годишното момче от Пловдив

Спецпрокуратурата обяви, че разполага с информация, че момчето е готвело терористичен акт

| обновено на 13.06.19 в 19:22
Сийка Милева
Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран съд не уважи искането на прокуратурата за постоянен арест за 16-годишното момче от Пловдив, разследвано за тероризъм. Така то остава при родителите си и под надзора на инспектори от Детската педагогическа стая в Пловдив. Според тримата апелативни спецсъдии работата с детето през последния месец от родителите му, психолози и правозащитни органи е довела до значително подобряване на психичното му състояние, от което са настъпили значителни положителни ефекти, а това е намалило и неговата обществена опасност.

Съдът се съобрази с препоръките на съдебно-психиатричната експертиза за необходимост от семейна терапия в автентична среда.

От прокуратурата настояваха детото да бъде изолирано с мотив, че е налице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани. Главният прокурор отказа да коментира позицията на спецобвинителите, но беше категоричен, че момчето не е терорист. Сотир Цацаров заяви, че стои зад колегите си, настояли за задържането под стража. Той даде и повече информация за основанието дотук. Детето е вербувано от лице от арабски произход, което живее в страна от Северна Африка. Първоначално той е убедил детето да стане мюсюлманин, а след това му е внушил, че част от тази религия е да убие неверник. Когато детето се уплашило, пак се е върнал към религията и после е продължил с инструкциите как се прави бомба, обясни Цацаров:

„Ние не знаем каква би била следващата стъпка, каква е била следващата инструкция. Първата инструкция знаете каква е била - ценностите и исляма. После градира до това, че трябва да унищожиш поне един неверник, а после градират до това как би могъл да го осъществиш. Въпросът е какъв би бил неговият отговор на може би последното, финално искане - занеси го и го остави еди-къде-си, как би реагирало това момче“

Що се отнася до наказателно-правното продължение на случая, той обясни:

"Законът има съответни разпоредби. Аз съм сигурен, че тези разпоредби ще бъдат приложени адекватно и от съда, но вярвам, че всички особености - и на възрастта, и на целите, и на конкретния случай - ще бъдат отчетени“

Обвинител номер едно коментира разследването в парламента, където беше приет отчетът му за работата на прокуратурата през миналата година 

Решението на съда е взето на закрито заседание, на което е присъствало и момчето, и е окончателно. То беше оповестено от говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева, която подчерта, че младежът "осъзнава вината си":

"Съставът на съда отчете, че е налице обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършител на престъпленията, за които е обвинен, но съдът счита, че той трябва да продължи училище и да остане в естествената му среда. Осъзнава вината си, не признава, осъзнава вината си".

По-рано Специализираната прокуратура обяви, че разполага с информация, че 16-годишното момче е подготвяло терористичен акт. Намерени са видеоклипове, които то е изпращало към своя вербовчик от "Ислямска държава", каза Сийка Милева. Именно с тази информация тя мотивира искането на държавното обвинение момчето да бъде задържано под стража. Тя уточни, че въпреки това искане, държавното обвинение не е променило мнението си, че става дума за "дете - жертва на радикализация и за една огромна човешка трагедия", но добави:

"От другата страна стои сигурността и интересите на българското общество. Трябва да ви кажа, че са намерени взривни вещества и взривни устройства, по обем и брой несъпоставими с нито един друг казус от новата история на българската държава - сериозни комуникации, съдържащи информация, че обвиняемото лице е подготвяло терористичен акт. Отделно от това са намерени и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна