Eмисия новини
от часа

Арх. Любо Георгиев: Паркирането в "Синя зона" вече е изчерпано

Снимка: Георги Корнейков, БНР

„Паркирането на улицата в центъра на София, в „Синя зона“ вече е изчерпано. Трябва да минем към следващо ниво и да мислим за други начини на придвижване“. Това каза пред БНР арх. Любо Георгиев – ръководител на екипа на инициативата „Визия за София“, която навлиза в решаваща фаза.

Предстои стратегията да бъде подложена на обществено обсъждане. Тя включва 70 специфични цели за развитието на града и повече от 450 мерки за тяхното изпълнение. Това са идеи, които още са чернова, а в момента се опитваме да разберем доколко те са споделени и пълни, посочи архитектът. 

„Този процес за събиране на обратна връзка ще продължи до края на юли. След това ще започнем да оформяме крайния вариант на нашето предложение, което ще бъде изложено през септември на изложба на Ларгото, където ще може да се види финалното ни предложение“, обясни арх. Георгиев в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

По думите му темите, които се дискутират най-много до момента, са мобилността и градската среда. Около 30% от софиянци се придвижват пеша в ежедневието си, други 30% с градски транспорт и още 30% - с лични автомобили, посочи той. Архитектът отчете, че има къде да се работи по пешеходното свързване в столицата, което на кратки разстояния да е добра алтернатива за придвижване.

Според него по-скъпа „Синя зона“ е начин за ограничаване на трафика в центъра. В момента тя е твърде достъпна и пренаситена, каза арх. Георгиев и добави: „Така тя започва да губи смисъла си като начин на регулиране на паркирането“. Той е категоричен обаче, че само увеличаване на цената на зоната няма да е достатъчно.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Още от