Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още няма резултат по случая с изчезналите домашни кучета край Каварна

Снимка: архив

Случай на откраднати кучета от двора на жилищна сграда в Каварна разбуди духовете и социалните мрежи през последните дни.

Подозрението на хората, грижещи се за кучетата, са, че са предприети незаконни действия за справяне с популацията на безстопанствените животни.

Една от собствениците на кучетата подава сигнал в полицията за извършената кражба, има и свидетели. До този момент обаче няма резултати от действията на полицията, а хората продължават да издирват своите кучета.

Конкретният случай в Каварна за пореден път подсеща за огромния проблем, който е актуален за всяко едно населено място в България, а именно за проблема със справянето с популацията на безстопанствените животни и по-специално на кучетата.

Живеещите в жилищна сграда в град Каварна от години се грижат за три кучета, като по думите им те не са безстопанствени, а домашни, защото са ваксинирани, обезпаразитени, кастрирани и чипирани и с платени такси в общината. И така до преди дни, когато две от кучетата изчезват, разказва Лидия Георгиева:

“Решихме, че няма да гледаме породисти кучета, защото за нас няма разлика. Ние взехме кучета от улицата, като направихме всичко възможно с ваксина, с обезпаразитяване….“

Лидия Георгиева подозира, че причината кучетата да изчезнат е: 

“Ние подозираме, че хотелът, (който е наблизо - б.р.), е решил, че кучетата ще попречат по някакъв начин на сезона и ще има проблеми с туристите. Ние лично не сме получавали някакви оплаквания от хотела, но подозираме, че шефът на хотела е възложил на служител да разчисти кучетата и най-лесната плячка са били нашите кучета, защото те приличат на бездомни, понеже не са породисти външно“.

След изчезването на двете кучета бащата на Лидия Георгиева става свидетел на отвеждането и на третото им куче. По свидетелските му показания кучето е било качено насилствено в автомобил на работник на хотела в близост. Собствениците на трите кучета подават веднага сигнал до полицията, но до този момент резултати няма. Сигнал е пуснат и до Неправителствена организация за защита на животните, чийто доброволец е Радмила Ковачева. Според нея случаят е показателен, тъй като хората масово се опитват да изземват функциите на общината и да се саморазправят с безстопанствените според тях животни.

По думите на Радмила Ковачева основният проблем с безстопанствените животни идва от собствениците на домашни любимци, които не поемат грижата за поколенията на кучетата си и ги изхвърлят.

Оказва се обаче, че все пак общини, които полагат огромни усилия за справяне с проблема с уличните кучета, все пак има. Кметът на Община Каварна Нина Ставрева сподели, че са предприети конкретни действия за регистриране на всички домашни кучета, както и за намаляване на популацията на безстопанствените.

Целия репортаж може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени