Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се план за алтернативна заетост в Бобов дол „след въглищата“

Георги Стефанов от организацията WWF
Снимка: Радостина Билярска

Документален филм „След въглищата“ за съдбата на хората във въгледобивния район Бобов дол ще бъде представен във Френския културен институт днес от 19 часа. Организацията WWF е възложила  да се направи план за справедлив преход от работата във въгледобивните мини към алтернативна заетост. Планът ще се подготви от експерти от Софийския университет "Свети Климент Охридски", от Българската академия на науките, шест министерства.

„В България има два въгледобивни региона - Югозападна България, Перник и Бобов дол, и в Югоизточна -Старозагорски. Нашият филм преразказва тази история в Югозападния регион, тъй като за съжаление това, което и филмът удостоверява по един начин е, че няма подкрепа за този преход в енергетиката, който се случва на глобално ниво“, каза Георги Стефанов от организацията WWF.

„Когато въгледобивът стане икономически нерeнтабилен, това са причините за затваряне на голяма част от мините в Перник и Бобов дол. Няма сила, която може да движи процеса на изгаряне на въглищата и да ние не можем да затворим централата от днес за утре, както съкратиха миньорите през последната година-две особено. Факт е това и тук всъщност идва ролята на държавата да каже добре имаме такава ситуация сега имаме такива затруднения има такива възможности.“

„Ние целим всъщност да покажем, че тези региони, въпреки че са базирали своята икономика, икономическото развитие близо век само на тази индустрия… в Бобов дол над 70 процента от икономиката е в този сектор, монополизъм и всъщност хората, няколко поколения наред са израснали с тази концепция, там няма друг тип живот, не е като големият град, като София. Да покажем на хората, че има алтернатива, на база на техния потенциал, на база на потенциала на територията, това е една прекрасна територия, овощната градина на България да дадем този поглед напред извън въглищата“.

„Проблемът е, че тези хора няма да си намерят работа там, където живеят. Ще се наложи да се преместят или да пътуват много, има социално напрежение“, допълни  Георги Стефанов.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени