Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Стоилов: Много от футболистите получават националната фланелка все едно я купуват от пазара в Красно село

Станимир Стоилов
Снимка: БГНЕС

Бившият национален селекционер Станимир Стоилов коментира ситуацията в българския футбол след двете загуби от Чехия и Косово.

“Честно да ви кажа, по пътя, по който се развиват младите български играчи и школите, е нормално да стигнем дотук. Начинът, по който работим ние треньорите, е нормално да стигнем до тук. Аз виждам два основни проблема, за да сме в това състояние - собственицте на клубовете и треньорите или спортно техническите екипи. Какво имам предвид за собствениците? Те определят хората, които ръководят клубовете им, те предполагам задават стратегии. Аз винаги съм казал  - да мислят сто пъти и веднъж да вземат решения”, коментира Стоилов пред Букмейкър-Рейтинги.

На въпрос, че собствениците обаче спасяват футбола от тотална разруха, инвестирайки пари, Мъри продължи: “Разбира се, че е така. Ако правиш бизнес проект, би трябвало да се довериш на хора, които да развият продукта, за да печелиш от него. След като имаш пари да даваш за футбол, значи си добър бизнесмен. А днешният футбол стана един огромен бизнес, това са огромни бизнес империи. И, който не го е разбрал, жалко, че хвърля парички за имитация. Затова имам предвид, когато говоря за собствениците – те са добри бизнесмени, след като инвестират във футбола, но да направят така, че и да печелят от футбола. Не го казвам с лошо за собствениците, напротив -  кавам го от тази гледна точка, че трябва да подберат точните хора, които да им ръководят чисто футболните неща в клубовете. Ето тук идва следващият проблем – ние спортно-техническите хора и треньорите. Няма какво да се заблуждаваме - ние футболните хора не трябва да си бягаме от вината. Основната вина е в нас – винаги имаме хиляди извинения и нито едно решение. И ако продължаваме така, скоро футболът ще стигне прекалено надолу и ние няма да може да отреагираме по никакъв начин”

“Вижте, няма голяма разлика в класата на футболистите на двата отбора (б.р. - има предвид България и Косово). Имаме едно ядро от средна класа играчи, които могат да победят много отбори, както и победиха, но могат да загубят и от всеки. Разликата специално за мен е голяма в игровото поведение на отборите. Игровото поведение на терена е големият проблем за българския футбол. Това, че един мач ще го загубиш или спечелиш, не е страшно. Игровият стил е проблемът и ако го имаш и изградиш – да, в някои мачове ще играеш добре и ще губиш, но отборът ти ще контролира ситуацията, ще създава положения, ще има облик. Много от нас гарантират пред собствениците – аз идвам, правя те шампион, спасявам те, но това никой не може да го гарантира. Аз говоря лично за себе си - като треньор мога да гарантирам работа и честност, всичко друго е в сферата на химерите".

На въпрос, как ще коментира изказванията на част от футболистите, че са били изморени след дългия сезон в клубовете им, Станимир Стоилов отговори: “Ние винаге сме изморени – когато започва новият сезон, сме изморени, след петия кръг набираме скорост и в десетия кръг пак сме изморени и чакаме зимата или лятото. Пак се връщам на думите си отпреди малко – ние постоянно търсим извинения. Аз също се смятам за виновник българският футбол да е в това състояние, защото аз съм част от от българското треньорство. Когато обаче са ми дали възможност да работя в клубове, се е получил приличен продукт. Най-малкото всички клубове, в които съм работил, от финансова гледна точка са печелили пари и сме продавали винаги играчи в големи отбори.”

“Аз се уморих постоянно да слушам глупости за съдии, че ни пречат съдиите. Преди всеки мач първата работа е да кажем колко лоши са съдиите. А това, че създаваме полуфутболисти в момента и полуголови положения на терена, никой не го казва. А казваме на шефа, че ни пречат съдиите. И друго - футболистите нямат особена голяма вина. Те са продукт на нашата работа. Както му задаваме задачата, те така я изпълняват по същия начин на терена”, казва още специалистът.

“Истината е в изискванията, които ние им поставяме, но има и второ. Второто е, че много от футболистите получават националната все едно отиват в супера да си купят слънчоглед. Тя стана тази фланелка все едно се продава на пазара в Красно село. По-добре да играем с девет футболисти, отколкото да правим подаръци. Това е моето мнение. И пак се връщам, че всичко опира до работата, която извършват спортно техническите хора. Те са виновни! Ако иска някой, да ми се обижда. Футболистите са продукт на нашата работа”, допълва още Стоилов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!