Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атопичният дерматит - или как едно заболяване те прави специален

Снимка: Архив

Екип от известни дерматолози, които изследват и лекуват атопичен дерматит, взеха участие в училище за родители на деца с атопия, организирано от Фондация „Атопичен дерматит“ на групата „Пиер Фабр“, изцяло посветена на екземата.
По време на първата лекция беше обърнато внимание на причините, които отключват кожното заболяване и специалните грижи, които са необходими за поддържане на кожата, за да не бъдат допуснати възпалителни изменения. На родителите беше обяснено,че заболяването има мултифакторна проява.
Най-важната причина е генетичната,следвана от околната среда и имунната система, а предвидимите рискове се увеличават в проценти спрямо наследствената обремененост.

По същество всички знаем, че алергените са едни от провокаторите на атопичния дерматит, най-честите сред тях се откриват в храните.
Дерматолозите проф. Николай Цанков от болница "Токуда" и доц. Жана Казанджиева от Александровска болница, част от екипа на "Евродерма", обясняват, че атопичният дерматит е системно заболяване, което се влияе много от храната.
Затова - никакви шоколад, ядки, риба и бърза храна, особено до 4-тата година на детето, защото дотогава тя има отношение към атопичната кожа. Да се избягват цитрусовите плодове. Наднорменото тегло увеличава рисковете.

Околната среда също крие рискове.
И не само мръсния въздух пречи на атопиците. Тютюневият дим е влошаващ фактор. Да се избягват антибиотиците.
70 процента от атопиците са с доказана алергия от домашен прах.

Изхвърлете плюшените играчки, ако детето ви има или е предразположено към това заболяване.

Ранният контакт с домашен любимец, но само ако е куче, намалява риска от атопичен дерматит с до 25 на сто, подчертава доц. Жана Казанджиева, цитирайки проучвания.

Профилактиката на заболяването включва задължително емолиенти за тяло, къпане без гъба, никакви мокри кърпички, ограничен контакт с плюшени играчки, носене на памучни и широки дрехи. Всичко това - за да се намали сърбежът, който може да допусне възпалителни изменения.

И накрая, но не на последно място - атопиците си имат собствен психопрофил - това са непокорни и умни деца, които трябва да се насочват към работа с мисълта.

Фондация „Атопичен дерматит“ е фондация посветена на екземата.
Тя се стреми да допринесе на пациентите, на родителите с атопични деца, както и на професионалистите на здравни грижи, информация относно естеството на атопичния дерматит, за начините на лечение, за отражението му върху живота на пациентите и на техните семейства, както и за и най-добрите начини да се олекоти товара, който представлява това заболяване.

Чуйте повече по темата в приложения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени