Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 души арестувани и 22 ранени полицаи при протестите в Хонконг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Началникът на полицията в Хонконг комисар Стивън Ло Вайчун заяви на пресконференция, че 11 протестиращи са арестувани, а 22 полицаи са ранени при демонстрациите срещу предложения закон за екстрадицията, предаде Асошиейтед прес.

Комисарят каза, че арестуваните са обвинени в нарушаване на обществения ред и други престъпления, отново свързани с нарушаването на обществения ред. Това вероятно ще породи още недоволство, че властите използват подобни обвинения, за да сплашват политически опоненти и да възпират по-нататъшните протести, отбелязва Асошиейтед прес.

Ло заяви, че полицията е опитала да даде пространство на протестиращите, за да изразят позицията си срещу промените в законодателството, които ще направят по-лесно заподозрени да бъдат изпращани в Китай, но допълни, че полицаите са били принудени да употребят силови мерки, след като протестиращите са започнали да хвърлят предмети по тях.

На пресконференцията полицейският началник изключи "категорично" възможността полуавтономният град Хонконг да потърси помощта на китайската армия, за да се справи с масовите протести, предаде ДПА.

"Към момента категорично няма да търсим помощ (от китайската армия). Разполагаме с достатъчно хора, с достатъчно сила, за да държим ситуацията под контрол", каза Ло.

Вчера полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите пред сградата на правителството на Хонконг.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна