Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън поведе убедително в надпреварата за премиер на Великобритания

Борис Джонсън
Снимка: БГНЕС

Борис Джонсън изненадващо поведе убедително след проведения в четвъртък първи кръг за избор на следващ лидер на торите и респективно премиер на Великобритания, като неговата кандидатура успя да събере цели 114 гласа от вота на 313 депутатите на Консервативната партия.

След първото гласуване отпаднаха кандидатурите на Естер Маквей (с едва 9 гласа), на Марк Харпър (10 гласа) и на Андреа Ледсъм (с 11 гласа), тъй като те не успяха да получат минимално изискваните 17 гласа.

На второ място след Борис Джонсън се нареди външният министър Джереми Хънт (с 43 гласа), а на трето - Майкъл Гоув - министър на околната среда (с 37 гласа).

Снимка

Вотът за Джонсън е изненадващо голям, тъй като според последни проучвания преди днешното гласуване, подкрепа за него бяха дали 84 от депутатите на Консервативната партия. Чрез получените 114 гласа той също така преодоля с лекота необходимите 105 гласа, за да може да участва в крайната фаза на тази процедура, когато ще останат само двама кандидатите за поста.

Ройтерс цитира източници от екипа на Джонсън, които също изразиха изненадa oт много добрия резултат, но подчертаха, че все още има да се извърви доста път до крайния успех.

Самият Борис Джонсън, който е фаворит да наследи Тереза Мей на премиерския пост, заяви, че е щастлив да спечели първото гласуване, но и той посочи, че все още предстои да извърви дълъг път.

"Благодаря на моите приятели и колеги от Консервативната партия и от коалиционните ни съюзници от Демократичната юнионистката партия за вашата подкрепа", посочи той в Туитър. "Радвам се да спечеля първото гласуване, но ни предстои дълъг път".

Джереми Хънт, който остана на втора позиция след днешния вот, заяви, че залозите за страната рядко са били по-високи, отколкото сега.

"Намираме се пред решаващ избор: кой може да договори по-добър избор от лошият, пред който сме изправени. Залозите за нашата страна рядко са били по-високи. Този сериозен момент призовава за сериозен лидер“, посочи той, цитиран от Ройтерс.

Медиите отделиха особено внимание на Рори Стюърт – министър на международното развитие, който едва премина първия кръг с 19 гласа, но всъщност бе изненада, че успя, защото той е смятан за по-нов и по-различен тип политик, макар и не особено известен. Според последното проучване, той е не по-малко популярен от Борис Джонсън сред членовете на Консервативната партия, а те ще бъдат тези, които ще изберат лидера в заключителния вот. Ето как коментира гласуването министърът на пенсиите и трудовата заетост Амбър Ръд, която подкрепя Джеръми Хънт:

"Изглежда много вероятно Борис Джонсън да бъде сред последните двама, но тогава гласуването отива при членовете на партията и се започва отначало. Фактът, че Борис има най-голяма подкрепа сред депутатите не ознавача нищо. При членовене на партията започваме от нула. Ще има 16 кампании из цялата страна, всичко може да се случи".

Интересен сега е въпросът къде ще отидат гласовете от отпадналите кандидати на втория кръг, когато на претендентите ще бъдат нужни минимум 10 процента от гласовете, за да продължат напред. Именно поради характера на гласуването, макар и Борис Джонсън в момента да печели три пъти повече гласове от най-близкия си съперник, до оставането само на двама кандидати картината може чувствително да се промени.

Следващият кръг на гласуване е насрочен за 18 юни, но утре до 15 часа българско време е даден срок на оцелелите кандидати, да се оттеглят доброволно преди този вот, ако преценят, че нямат шанс да стигнат по-далеч.

Това, което със сигурност е ясно на този етап е, че следващият лидер на партията няма да бъде жена, тъй като Ледсъм и Маквей отпаднаха.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени