Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балкан иска да пробие в Шампионската лига по баскетбол

Кметът Гавалюгов, президентът Михайлов и капитанът на Балкан Христов с наградата.
Снимка: БГНЕС

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов каза, че се надява баскетболният отбор на Балкан да стане първият български тим, който успява да пробие в групите на Шампионската лига, което е и голямата цел пред състава след спечелената през миналия месец титла на България.

"Този триумф бе дългоочакван, но не и неочакван. От поне 10 години се надяваме да станем шампион, но едва в последните 3-4 имахме възможност да го направим. През последната година успяхме да осигурим адекватен бюджет, с който да се конкурираме с най-силните отбори в страната. Преди бе нереалистично да се надяваме да победим Лукойл Академик или Левски в серия до 3 победи от 5 мача. Ние обаче не сме спирали да преследваме целта си. Балкан стана шампион без генерален спонсор, но бе подпомогнат от много фирми с по-малки суми. Мисля, че участието в европейските турнири и доброто представяне там ни даде самочувствие и увереност, че можем да спечелим титлата. Сега имаме още по-големи амбиции. Искаме да играем в групите на Шампионската лига", каза Гавалюгов по време на награждаването на тима за най-добър в България за май.

Думите на кмета бяха подкрепени от президента на клуба Михаил Михайлов, който каза, че такъв пробив е постижим.
"Избрали сме модел, който следваме. Той носи успех и ще го запазим. При нас се знае кой, как и с колко помага. Ботевград живее с баскетболния отбор. Редно е да направим пробив в Шампионската лига", заяви Михайлов.

"Имаме стабилна финансова основа, която може да надграждаме, за да реализираме мечтите си. Опитваме се да привлечем и нови спонсори. При пълна зала е нормално спонсорите да имат по-голямо желание да дават пари. Радващо е, че другите клубове от страната ни поздравиха за успеха, защото показахме, че митът за непобедимите отбори е преодолян. Това е глътка свеж въздух за целия баскетбол в България", допълни Гавалюгов.

Запитан за предстоящата селекция и за процеса по търсене на нов треньор след напускане на Небойша Видич, Михайлов отговори, че се надява в най-кратки срокове да стане ясно и името на новия наставник.

"Напускането на Небойша Видич не бе изненада за нас. Той ни предупреди преди около два месеца, че иска да напусне отбора. Нашето желание бе той да остане, но той вярва, че е готов за следващ етап от развитието си. Силните игри на Балкан в Европа несъмнено го направиха много търсен. Имаме получени кандидатури за нов треньор. В близките дни ще решим кой ще бъде треньор. Вероятно ще се спрем на чужденец. Треньорът е този, който ще има последната дума върху селекцията. Бъдете сигурно, че до края на месеца Балкан ще има треньор", каза Михайлов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна